Mesajul Casei Albe dupa intalnirea Vicepresedintelui Biden cu Presedintele Iohannis scoate în evidență schimbarea de ton a Administrației americane față de București, vizibilă de altfel în ultimele luni.
Washingtonul nu mai vorbește doar de lupta împotriva corupției, ci de CONSOLIDAREA STATULUI DE DREPT, o completare foarte necesară după recentele scandaluri din justiție și acuzațiile aduse procurorilor.
„Faptul ca si de la nivelul Casei Albe se scoate in evidenta importanta consolidarii `statului de drept’ in Romania este un semnal clar pentru toate institutiile din Romania. Anticoruptia este o componenta a unui stat de drept functional. Un stat de drept puternic include, insa, si o justitie independenta, respectarea libertatii presei, transparenta in actul guvernarii, aspecte unde mai sunt inca de facut progrese in Romania”, a spus Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition.
Partea americana a scos in evidenta importanta intaririi „statului de drept” atat pentru securitatea Romaniei cat si pentru stimularea economiei.
Statul de drept nu se rezuma numai la lupta anticoruptie, ci si la independenta justitiei, respectarea procedurilor si drepturilor celor anchetati, apararea libertatii presei si altele, atrage atentia Romanian Community Coalition.
În toate comunicatele ambasadei date după întâlnirile ambasadorului, aceasta nu a vorbit despre „anticorupție”, ci despre întărirea statului de drept. Apoi, e importantă ordinea autorităților cu care s-a întâlnit. A început cu președintele, apoi cu liderii Camerelor Parlamentului, apoi cu premierul, iar în cazul justiției cu șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu. Este un semnal clar dat de ambasada SUA judecătorilor că rolul lor este primordial în înfăptuirea justiției și că este corect înțeles și apreciat. Am citit însă comunicatul dat de ÎCCJ după acea întâlnire și acel document confirmă temerile că instituțiile nu mai sunt independente și echidistante, a declarat Chris Terheș pentru Evenimentul Zilei într-un interviu cu Robert Turcescu.
Nu sunt suficient de aprinse dezbaterile despre rolul Serviciilor în justiție. Doamna Kovesi tocmai a afirmat că din 4.200 de dosare făcute de DNA de la începutul anului, numai 24 sunt ca urmare a notelor primite de la SRI. Afirmația este absolut halucinantă deoarece procurorul șef al instituției îndrituite să lupte împotriva corupției tocmai a spus că principalul Serviciu cu atribuții pe furnizare de informații despre corupție nu își face treaba! Au trecut deja 4 zile de la acele afirmații și nimeni nu spune nimic. De partea cealaltă, generalul SRI Dumitru Dumbravă declara că instanțele de judecată au devenit „câmp tactic” pentru SRI. Prin comparație, se poate lesne constata că SRI și-a schimbat „câmpul tactic” de operațiuni de la a culege informații și a notifica procurorii, la a „supraveghea”, dacă nu chiar la a influența actul de justiție, a mai spus Terheș.