spot_img
-1.1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeCezar Preda sancționat de Consiliul Europei pentru afacerea Azerbaidjan

Cezar Preda sancționat de Consiliul Europei pentru afacerea Azerbaidjan

-

Cezar Preda a fost sancționat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), alături de fostul președinte, spanionul Pedro Agramunt și alți doi membrii ai Adunării, pentru încălcarea gravă a codului de etică, scrie Evenimentul Zilei.

- Reclama -

Cei trei membri din Azerbaidjan, Spania şi România, vor avea drepturi restrânse în APCE, pe o perioadă de doi ani, în timp ce fostul președinte, Pedro Agramunt, va avea drepturi restrânse ca membru pe o perioadă de zece ani.

- Advertisement -

Mai mulți foști sau actuali aleși în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) fac obiectul unei „puternice suspiciuni” de corupție, potrivit AFP. Proveniți din parlamentele naționale ale unora dintre cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, acești politicieni sunt suspectați că au fost „cumpărați” de autoritățile de la Baku în schimbul votului lor, în ianuarie 2013, în cazul unui raport care denunța situația prizonierilor politici din fosta republică sovietică. Pe lista neagră figurează și liberalul Cezar Preda care este acuzat, printre altele, că ar fi avut interese de afaceri în zonă.

Potrivit raportului unei comisii de anchetă internă a APCE, în ultimii ani, în timp ce Azerbaidjan își făcea lobby pe lângă acest organism, raportorii privind respectarea drepturilor omului au fost selectați mereu din rândul politicienilor ”prieteni” ai statului respectiv. Pe lista raportorilor respectivi apare și liberalul Cezar Preda.

Preda a fost principalul raportor pentru Azerbaidjan, alături de austriacul Stefan Schennach. Cei doi au vizitat Azerbaidjan de mai multe ori, ocazie cu care au făcut mai multe declarații controversate în ceea ce privește situația drepturilor omului, în special Preda. Un membru al secretariatului APCE audiat de comisia de anchetă a lansat acuzații la adresa lui Cezar Preda, care ar fi ales să viziteze Azerbaidjan doar pentru a pariticipa la Grand Prix. Cazarea a fost achitată cash de către un necunoscut. Ulterior, s-ar fi spus că suma a fost achitată de ambasada României.

- Advertisement -

Un alt punct controversat este legat de întâlnirile cu autoritățile locale, în timpul misiunii de observare a alegerilor parlamentare din 2016. Comisia de anchetă constată că, indiferent dacă a fost sau nu influențat în misiunea sa, Cezar Preda nu a acționat cu responsabilitate, în calitatea sa de raportor, și nu s-a abținut de la acțiuni care pun sub semnul întrebării neutralitatea sa de raportor.

Potrivit martorilor citați în raport, Preda a avut un comportament inadecvat în cadrul vizitelor sale. Spre exemplu, a arătat un interes personal și și-a invitat membri ai familiei în Azerbaidjan. Costurile călătoriilor sale au fost achitate într-o manieră neobișnuită, nu a avut o atitudine pro-activă, a lipsit de la întâlnirile oficiale ale delegației APCE, în timp ce a efecutat alte tipuri de călătorii, în afara protocolului.

În același timp, corpul diplomatic de la Baku susține că Cezar Preda are interese de afaceri în Azerbaidjan.

Cezar Preda insistă că acuzațiile care i se aduc nu au legătură cu fapte de corupție și că, în misiunile sale, ar fi elaborat cel mai critic raport la adresa Azerbaidjanului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img