spot_img
28.8 C
București
marți, august 16, 2022
AcasăActualitateCetățeniile străine ale demnitarilor români sunt SECRET DE STAT

Cetățeniile străine ale demnitarilor români sunt SECRET DE STAT

-

În România nu le este permis cetățenilor să știe dacă demnitarii care îi conduc la cel mai înalt nivel sunt cetățeni și ai altor state, pe motiv că aceste informații ar fi secrete, conform poziției oficiale a guvernului, transmite Inpolitics.

Un deputat AUR, Dan Tănasă, a avut anul trecut inițiativa unei demers pentru aflarea numelor demnitarilor români (miniștri, secretari de stat, prefecți, șefi de agenții naționale etc) care au două sau mai multe cetățenii și care ar fi respectivele cetățenii. Deputatul a argumentat în interpelarea parlamentară elaborată că aceste date nu constituie secrete și sunt de interes public.

Interpelarea sa adresată prim-ministrului României a primit, însă, un răspuns oficial cel puțin ciudat din partea secretariatului general al Guvernului, din care rezultă că cetățeniile demnitarilor sunt secretizate:

”Urmare a solicitării dumneavoastră, vă comunicăm următorul răspuns: 
Informațiile pe care le solicitați, respectiv cetățenia persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică, sunt menționate în formularele de securitate pentru acces la informații clasificate. După completare, aceste documente devin clasificate „secret de serviciu” și sunt exemplare unice, fapt menționat, de altfel, în conținutul formularelor. În aceste condiții, conform normelor care stau la baza protecției informațiilor clasificate, este interzisă copierea datelor solicitantului pentru acces la informații clasificate, în scopul arhivarii acestora în cadrul instituției, nici măcar ca documente clasificate. În consecință, comunicarea de către Secretariatul General al Guvernului a informațiilor solicitate excedează sfera de competență a instituției.”

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...