spot_img
9.2 C
București
luni, februarie 26, 2024
AcasăPoliticaCernea nu vrea binecuvantarea Patriarhului pentru Iohannis

Cernea nu vrea binecuvantarea Patriarhului pentru Iohannis

-

Deputatul independent Remus Cernea a transmis Biroului Permanent al Camerei Deputaților că, la ceremonia de învestitură a președintelui ales Klaus Iohannis, binecuvântarea din partea patriarhului Bisericii Ortodoxe Române reprezintă o încălcare gravă a caracterului secular al statului român și solicită scoaterea acestui moment din desfășurătorul ceremoniei, transmite Agerpres. 

„Stimați membri ai Biroului Permanent al Camerei Deputaților, în Memorandumul intern cu privire la Ședința comună solemnă a Camerei Deputaților și Senatului din 21 decembrie 2014 consacrată ceremonialului depunerii jurământului de către domnul Klaus — Werner Iohannis, președintele ales al României, a fost introdus un moment care încalcă prevederile legale și constituționale pe care le voi menționa și umbrește statura de garanți ai drepturilor și libertăților cetățenești a principalelor instituții politice alese ale țării, Parlamentul și Președinția României”, spune Cernea în cererea adresată, marți, conducerii Camerei.

- Advertisement -

El precizează că, imediat după prezentarea Hotărârii Curții Constituționale privind validarea alegerii președintelui României, în cadrul ceremoniei a fost introdusă binecuvântarea din partea patriarhului BOR a învestiturii noului șef al statului.

„Un astfel de moment este de natură să afecteze grav caracterul secular al statului român și să pună în mod simbolic două instituții laice fundamentale, Parlamentul și Președinția, sub autoritatea religioasă a unui cult anume”, arată Cernea.

- Advertisement -

Deputatul independent menționează că printr-un astfel de moment este încălcată legea nr. 489 din 2006 care prevede, la Art. 9 că: „în România nu există religie de stat; statul este neutru față de orice credință religioasă sau ideologie atee”, respectiv „cultele sunt egale în fața legii și a autorităților publice. Statul, prin autoritățile sale, nu va promova și nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări față de vreun cult”.

„Este evident că invitarea liderului unui cult anume să acorde o binecuvântare la o ceremonie de o asemenea însemnătate pentru statul român reprezintă o încălcare a neutralității statului față de orice credință religioasă și o formă de promovare și de creare a unui privilegiu față de un cult anume”, afirmă Remus Cernea.

El subliniază că „pe lângă afectarea gravă a neutralității statului român față de culte este afectat și dreptul la libertatea de gândire, de conștiință și de religie al președintelui ales, al parlamentarilor și al cetățenilor români care au o altă religie decât cea majoritară ori care nu au niciuna”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img