spot_img
15.9 C
București
joi, iunie 8, 2023
AcasăDezvaluiriCele 3 chei de citire a vizitei Patriarhului Rusiei la București

Cele 3 chei de citire a vizitei Patriarhului Rusiei la București

-

Patriarhul Chiril I al Moscovei va veni la Bucureşti în perioada 26 – 28 octombrie. Conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse ar urma să participe la ceremoniile organizate cu ocazia împlinirii a zece ani de la întronizarea Patriarhului Daniel, dar şi la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului.

- Reclama -

Informaţia referitoare la vizita patriarhului Chiril la Bucureşti a fost difuzată de Q Magazine, care citează surse diplomatice de la Kremlin, şi a fost confirmată pentru News.ro de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

„Patriarhul Chiril si-a exprimat disponibilitatea de a accepta invitaţia de a veni la Bucureşti împreună cu ceilalţi Întâistătători ai altor Biserici Ortodoxe din fostele ţări comuniste. Au fost invitaţi în contextul Anului Comemorativ dedicat apărătorilor Ortodoxiei in timpul comunismului şi al aniversării a 10 ani de patriarhat ai Preafericitului Părinte Daniel. Vizita va avea loc şi cu prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor (27 octombrie)”, a precizat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Vasile Bănescu.
Conform Q Magazine, vizita ar urma să se desfăşoare în perioada 26 – 28 octombrie, iar preşedintele rus, Vladimir Putin, şi-a dat acordul în acest sens. Sursele citate de Q Magazine afirmă că un alt scop al vizitei îl constituie şi relansarea relaţiilor dintre cele două Biserici.
Bogdan Duca, un comentator ortodox apropiat situației, a comentat pe facebook:

Cred că sunt trei chei în care va trebui să citim vizita lui Chiril la București. Eu cel puțin în aceste chei voi încera să citesc evenimentul.

1. Relansarea dialogului interortodox, blocat după Creta. Întâlnirea liderilor primelor două Biserici Ortodoxe autocefale, ca dimensiune și ca importanță, Rusia și România, va putea fi un semnal puternic pentru întreaga lume ortodoxă.

2. Relansarea relațiilor româno-ruse, după ani de foarte proastă administrare a lor mai ales de către partea românească. Aduc aminte doar faptul că România a susținut un regim ultranaționalist și românofob la Kiev doar pentru că acel regim era și …rusofob.

3. Testarea rusofobiei din societatea românească, Acum vom vedea cât de credibilă a fost propaganda rusofobă și care este forța ei reală. Vă dați seama că în unitățile militare de agitație și propagandă se împarte deja muniție solda…jurnaliștilor ”imparțiali” )

Conform lui Duca: E evenimentul deceniului. Si e comparabil daca nu chiar mai important decât vizita unui papă la București. Dar si ce furtuni se vor isca!

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img