spot_img
1.1 C
București
vineri, decembrie 27, 2024
AcasăEconomieAgriculturaCel mai bogat om din Ungaria, prietenul lui Viktor Orban, a cumpărat...

Cel mai bogat om din Ungaria, prietenul lui Viktor Orban, a cumpărat hectare în România prin interpuși

-

Cel mai bogat om din Ungaria, Mészáros Lőrinc, care este un prieten apropiat al premierului Orbán Viktor, a cumpărat 1290 de hectare de teren arabil în România – scrie portalul maghiar 24.hu conform Rador.

- Reclama -

Anterior acestui eveniment, grupul Mészáros a creat un holding compus din firmele sale cu profil agricol. Holdingul Talentis Agro Zrt. a fost fondat în luna februarie a anului trecut de către Mészáros Lőrinc şi soţia acestuia Kelemen Beatrix. Recent, acestui holding i s-a alăturat şi firma Farmland Development SRL, înregistrată în România, cu sediul în oraşul bihorean Marghita, care are în proprietate 1290 de hectare de pământ. Talentis Agro Zrt. a cumpărat firma Farmland Development SRL pentru 8,35 milioane de euro. În urma tranzacţiei sediul firmei Farmland Development SRL a fost mutat în centrul municipiului Oradea, într-o clădire istorică. Fostul proprietar al firmei Farmland Development SRL a fost firma olandeză Van Den Heerik Agricola, fondată în anul 2006 de către Hendrik Van Den Heerik şi Huibers Van Den Heerik Neeltje Jacoba. Olandezii sunt în general destul de activi în piaţa agricolă din România.

- Advertisement -

Farmland a fost fondat în 2015 cu un capital social de doar 200 lei, după care a început să achiziţioneze terenuri în sudul judeţului Bihor şi în nordul judeţului Arad, în zona localităţilor Avram Iancu, Zerind, Mişca, Vânători, Socodor, Pilu, şi Chişinău Criş. Olandezii au cheltuit 5,2 milioane de euro pentru cumpărarea a 1290 de hectare. Potrivit documentelor consultate de 24.hu firma olandeză a înregistrat în anul 2017 un profit modest de 3450 euro, iar pierderea a fost de trei ori mai mare. Directorul Farmland, Borsi Attila a declarat pentru portalul maghiar că după părerea sa olandezii au cumpărat terenurile cu scopul de revânzare, de aceea nu au investit mai mult în producţie. Achiziţia făcută de Talentis Agro Zrt. însă nu a fost suficient de semnificatovă pentru a-l determina pe multimiliardarul Mészáros Lőrinc să vină personal la Marghita. „Aici sigur nu va veni, are el alţi prieteni” – a comentat cazul primarul comunei Mişca, Haász Tibor adăugând că numele Farmland este cunoscut în zonă drept un actor comercial agresiv.

Portalul 24.hu nu exclude posibilitatea că Farmland a cumpărat terenurile cu scopul să i le  revândă lui Mészáros. Această ipoteză este întărită de Borsi Attila, care a spus că vânzarea firmei a fost necesară din cauza faptului că terenurile erau departe de Marghita, motiv pentru care au fost închiriate. Este de menţionat că Farmland nu a solicitat finanţare europeană, şi nici subvenţii de la APIA, ceea ce este încă un indiciu că proprietarii nu au dorit să menţină pentru mult timp în portofoliul lor această afacere. Motivul pentru care Mészáros a apelat la o firmă olandeză interpusă ar putea fi – scrie 24.hu – că un cumpărător olandez nu este suspect în România, în vreme ce apariţia unui investitor agricol maghiar ar putea să genereze dispute politice.

- Advertisement -

Cariera în domeniul afacerilor al lui Mészáros a început în 2010 odată cu venirea la putere a partidului Fidesz, condus de Orbán Viktor. De atunci Mészáros dintr-un instalator de gaze a devenit cel mai bogat om al ţării. O parte a presei maghiare susţine că Mészáros este de fapt un paravan, pentru că adevăratul proprietar al imperiului este chiar premierul maghiar. Cei doi sunt consăteni şi prieteni din copilărie. Mészáros a cumpărat majoritatea covărşitoare a presei maghiare asigurând astfel o medie prietenoasă pentru Orbán.

Având în vedere persoana cumpărătorului nu este exclus ca tranzacţia să facă parte dintr-un program economic maghiar de anvergură. După cum este cunoscut, încă din anul 1999 la Şcoala de vară din Tuşnad Orbán Viktor a declarat că „dacă România va intra în declin (economic n. r.) o parte a ei trebuie să se dezvolte”. Această strategie se pare că este urmărită în prezent, având în vedere investiţiile masive ale statului maghiar în Transilvania. Potrivit portalului Átlátszó Erdély, anul trecut guvernul maghiar a alocat o sumă record de 84 miliarde de forinţi (aproximativ 253.883.818 euro) pentru diferite organizaţii maghiare din Transilvania. În mare parte, această sumă a fost cheltuită pentru cumpărarea de imobile. Pe lângă acest sprijin, guvernul maghiar a promis anul trecut investiţii în Ţinutul Secuiesc în valoare de 77 milioane de euro – informează MTI.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img