spot_img
16 C
București
miercuri, mai 22, 2024
AcasăDezvaluiriCei doi oameni cheie din conturile Securității din străinătate. Nimeni nu îi...

Cei doi oameni cheie din conturile Securității din străinătate. Nimeni nu îi întreabă nimic

-

25 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. NU am aflat cine a tras. NU am aflat cine s-a îmbogățit din Averea Dracului, așa cum a fost ea denumită în epocă. NU am aflat fiindcă nu s-a vrut cu toate că există numeroase indicii care ar fi putut duce la aflarea adevărului. FLUX 24 a prezentat în trei episoade un Raport realizat în anul 2000 de către procurori DIICOT și ofițeri ai SIE despre firma CRESCENT. Azi continuăm serialul cu propria noastră investigație. Vom aduce în următoarele episoade numeroase informații care pot duce în sfârșit la o concluzie. Acest lucru dacă autoritățile judiciare vor relua dosarul instrumentat în anul 2000 și vor pune toate celelalte informații cap la cap. Dacă noi o putem face suntem siguri că o pot face și procurorii. Dacă vor…

Episodul 4:

- Advertisement -

de ANDREI BĂDIN

București, anul de grație 1980. La ordinul (nr. 000320/1980) lui Nicolae Ceausescu, se inființează UM 0107/AVS — o unitate specială a Centrului de Informații Externe (CIE),fosta DIE redenumită după ce generalul Ion Mihai Pacepa a cerut azil politic în Statele Unite ale Americii.

- Advertisement -

MODUL DE ACȚIUNE AL UM 0107

Noua structura coordona activitățile de comerț exterior și avea un regim independent și ultrasecret. Ofițerii UM 0107 gestionau operațiunile AVS (Aport Valutar Special) în vederea achitării datoriilor externe ale regimului comunist. Unitatea era condusă de Constantin Anghelache (foto) și Octavian Stelian Andronic, cei doi oameni cheie în afacerea conturilor din străinătate. Toată valuta forte obținută fie din contrabanda de arme și droguri, fie din vânzarea evreilor născuți în România, fie din schimburi comerciale, fie din comisioanele confidențiale și contractele intreprinderilor de comerț exterior intra în conturile controlate de UM 0107, de la BRCE. „Sub aspect operațional, pe verticala ierarhică, șeful UM 0107/AVS s-a subordonat direct șefului Serviciului de Informații Externe (DIE/CIE), dar nu puține au fost situatiile în care în cadrul operațiunilor extrem de sensibile sub aspectul implicațiilor politice pe plan internațional coordonarea se făcea direct de către șeful DSS, Tudor Postelnicu”, afirma fostul ofițer CIE Liviu Turcu, care în decembrie 1989 a cerut azil politic în Statele Unite ale Americii. Turcu ne mai explica că „ocupanții celor trei poziții menționate, respectiv șeful DSS, șeful CIE și seful UM 0107/AVS, au fost astfel principalii interlocutori și executanți ai directivelor și ordinelor lui Nicolae Ceaușescu în domeniul operatiunilor valutare speciale”.

A urmat inființarea ICE Dunărea. ICE Dunarea s-a constituit în anul 1982, ca firmă a Securității, fiind lichidată în anul 1990, printr-o hotărâre a Guvernului Roman.

OMUL CHEIE, ACOPERIT DE FEDERAȚIA ROMÂNĂ DE FOTBAL (FRF)

fifasuisse

Potrivit fostului ofiter CIE Liviu Turcu, în afara lui Nicolae Ceaușescu, încă circa opt persoane știau de conturile speciale din străinătate. Omul cheie era unul din șefii unității, un tovarăș numit Constantin Anghelache, astăzi președintele echipei de fotbal Dinamo București.  Acestuia i-a fost confecționată o acoperire perfectă. Maiorul (la vremea respectivă) Anghelache Constantin a fost desemnat delegat oficial al României în cadrul Federației Internaționale de Fotbal (FIFA), care își avea si isi are sediul la Nyon (foto), în Elveția. Astfel, Anghelache în timp ce oficial se ocupa de fotbal avea grijă și de supravegherea conturilor Securității din Elveția.  Constantin Anghelache și Octavian Andronic au inființat conturile externe ale regimului comunist. În special în Elvetia. Dar, spune Liviu Turcu, și în Austria și Luxemburg. Practic, cei doi erau printre puținele persoane care știau de conturile speciale. În majoritatea situațiilor erau chiar ei cei care le deschiseseră, în alte situații s-a lucrat pe baza de parolă și deci conturile erau depersonalizate. Andronic a recunoscut că a avut un astfel de cont, care însă mai apoi a trecut sub numele lui Anghelache. 

NIMENI NU ÎL ÎNTREABĂ NIMIC PE GENERALUL ANGHELACHE

anghelachedinamo

Constantin Anghelache este astăzi general în rezervă și șef al echipei de fotbal Dinamo. Făcut  general după Revoluție. Pentru care merite nu știm. Anghelache a fost vicepreședinte la Rapid și director adjunct la Institutul Național de Statistică numit de fostul premier Tăriceanu. Acum conduce echipa de fotbal Dinamo. Anghelache a introdus pe piata autohtonă cafeaua Amigo, e asociat cu celebrii Mircea si Răzvan Lucescu, a fost partener de afaceri cu Șerban Mihăilescu zis Michi Șpagă.

La 1 martie 1973, Anghelache a intrat în Securitate. După absolvirea cursului DIE, Anghelache a fost  încadrat ca ofițer II (1 august 1975), ofițer I (1 ianuarie 1977), ofițer principal (1 ianuarie 1983) si ofiter specialist (16 august 1984). În perioada 24 decembrie 1977-24 iulie 1983, Constantin Anghelache, sub numele de „Eftimie Gelu”, a lucrat sub acoperirea de secretar II al Ambasadei României la Londra. 

CONTURI TRANSFERATE ÎN 1990

Andronic și Anghelache au făcut la începutul anului 1990 mai multe vizite în Europa Occidentală, inclusiv pentru închiderea unor conturi caracterizate neoficial de băncile respective ca efectuând transferuri substanțiale. Pentru cine au fost făcute aceste transferuri nu se știe. Dar dacă s-ar dori să se afle, lucrurile ar fi foarte simple, iar cei doi sunt cei care știu.

OPERAȚIUNEA SCANDINAVICA

Anghelache a fost implicat și în alte dosare sensibile, ca de exemplu IKEA. În anii ’80, șeful spionajului, generalul Aristotel Stamatoiu, a dispus trimiterea unei sume de bani într-un cont al IKEA de la Banca de Comerț Exterior a Germaniei de Est. Într-un cuvânt, Securitatea făcea afaceri cu IKEA și  un comision mergea în conturile din străinătate. Operațiunea, cu numele de cod „Scandinavica”, era coordonată de maiorul(la aceea vreme)  de securitate Constantin Anghelache, actualul președinte executiv al FC Dinamo Bucuresti. Dezvăluirile au apărut acum câțiva ani în presa străină fiind preluate și de cea românească. În prezent IKEA se aprovizioneaza cu pătuțuri pentru copii de la fabrica Gilmet, din comuna prahoveană Drajna, localitatea de baștină a generalului (r) Constantin Anghelache.

ANDRONIC, PENTAGONUL ȘI CONTUL DIN ELVEȚIA

Al doilea personaj cheie este Stelian Octavian Andronic (foto). În 1990, ziarul The Wa­shington Post l-a desemnat ca fiind agentul care încasa banii de la Pentagon pentru tancurile vândute de Ceauşescu, depozitându-i pe numele său în Elveţia. A intrat în Securitate în 1958. Între 1962 și 1966 este trimis ca agent în Israel, iar între 1972-1977 în Olanda.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img