Este vorba despre așa-numitele „alimente cu dublă calitate” – de la mărci cunoscute de răcoritoare la batoane de pește – aflate sub radarul guvernelor Europei Centrale de ani de zile pentru că sunt de o calitate mai slabă decât produse similare care se vând în vechile state membre ale Uniunii.
Presedinția slovacă a Consiliului Uniunii Europene încearcă acum să combată standardele duble prin lansarea unor reglementări mai stricte la nivel european. Slovacii, susținuți puternic de cehi, văd aceasta ca pe o denaturare inechitabilă a pieței unice.
Cercetătorii au descoperit alimente ambalate care arată la fel în Germania și Republica Cehă, dar nu sunt aceleași în interior – versiunea din Praga este de multe ori de o calitate inferioară. Un studiu realizat de Facultatea de Chimie și Tehnologie a Universității din Praga a examinat ingrediente din produse de marcă vândute la supermarket în Germania și în Cehia și au găsit ingrediente semnificativ diferite.
Slovacii și cehii vor acum reglementări puternice care să elimine aceste diferențe la nivel european.
Reprezentanții din industria alimentară spun însă că, de fapt, diferențele „sunt pur și simplu din cauza particularităților gusturilor naționale din întreaga UE”.
Un purtator de cuvant al lobbyului industriei alimentare de la Bruxelles, spune că diferențele de ingrediente vin din faptul că unele produse sunt realizate în diferite fabrici, care fiecare au procese de producție separate. Asftel ar apărea percepția că pe piețele est-europene se livrează produse de calitate inferioară.