spot_img
31.1 C
București
miercuri, iulie 6, 2022
AcasăExterneCehia înainte de alegeri: Victoria eurosceptismului și Trump de la Praga

Cehia înainte de alegeri: Victoria eurosceptismului și Trump de la Praga

-

Alegerile generale din Cehia de vineri și sâmbătă ar putea sufla puternic în pânzele euroscepticismului, odată cu victoria așteptată a miliardarului populist Andrej Babis, numit de presă  un „Trump sau un Berlusconi al Cehiei“, scrie Associated Press conform RFI.

- Reclama -

El este șeful gigantului agrobusiness Agrofert, proprietarul a două ziare majore și deține a doua avere a țării.

Babis beneficiază de o puternică aversiune publică față de partidele politice, murdărite de scandalurile de corupție din ultimii ani. Și aceasta, chiar dacă el însuși are unele probleme cu justiția ca urmare a acuzațiilor de fraudă cu fonduri europene.

Critic față de zona euro și directivele de la Bruxelles, despre care consideră că limitează suveranitatea națională, miliardarul nu este însă ostil UE ca atare și nici nu e un susținător al unui așa-numit Tchéxit.

Un studiu sociologic recent prevede 31% din voturi pentru mișcarea, zisă centristă, a lui Babis, Acţiunea Cetăţenilor Nemulţumiţi (ANO).

Însă alegerile ar putea să aducă, de asemenea, o vizibilitate sporită  pentru Partidul Libertății și Democrației Directe, SPD, o formațiune de extremă dreapta, anti-imigrație și anti-UE.

Formațiunea este condusă de omul de afaceri ceho-japonez Tomio Okamura, și susține ieșirea din UE. Aceasta este creditată cu un scor între 7 și 10 la sută.

Alegerile legislative vor fi urmate în ianuarie de alegerile prezidențiale. Veteranul Milos Zeman, de 73 de ani, pro-rus, pro-chinez și anti-imigrație îl sprijină  pe Babis și va candida pentru un al doilea mandat de cinci ani.

- Advertisment -

Must Read

Romina Power a povestit cum l-a drogat pe Regele Iordaniei

0
Vineri după amiază, pe postul Rai 1 a fost difuzată ultima ediţie din acest sezon a emisiunii „Oggi è un altro giorno”, condusă de...