CEDO, condamnare în premieră pentru România

0
143

O instanţă a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus condamnarea României la plata unor daune de 9.800 de euro unei femei din judeţul Hunedoara, în contextul în care autorităţile române nu au luat măsurile adecvate după o serie de agresiuni familiale reclamate de ea, transmite Mediafax.

O femeie din Petroşani, A.C.B., a dat statul român în judecată la CEDO în anul 2009, argumentând că autorităţile române nu au luat măsurile necesare după ce ea fusese agresată în mai multe rânduri de soţul ei, de care a divorţat între timp.

Femeia a depus mai multe plângeri la poliţie în perioada 2007-2008, reclamând că a fost agresată şi ameninţată repetat de soţul ei, N.C. La CEDO, ea a reclamat faptul că autorităţile locale nu au reuşit să o protejeze în mod adecvat de actele de violenţă familială la care a fost supusă.

Judecătorii CEDO au stabilit că autorităţile „nu au apreciat gravitatea şi amploarea problemei violenţelor familiale în România şi că acţiunile reflectă o atitudine discriminatorie faţă de reclamantă în calitatea de femeie”.

Reclamanta a solicitat daune în valoare de 50.000 de euro, argumentând că a suferit traume fizice şi psihologice din cauza agresiunilor comise de soţul său, fără ca autorităţile să intervină în mod adecvat.

Guvernul României a contestat solicitarea, considerând-o lipsită de fundament şi argumentând că suma cerută este „excesivă”.

O instanţă a CEDO a decis că reclamanta a suferit traume din cauza „eşecului autorităţilor de a lua măsuri suficiante pentru împiedicarea actelor de violenţă familială”.

CEDO a stabilit că statul român trebuie să îi plătească femeii daune în valoare de 9.800 de euro.