Ceartă în Comisia Europeană pe Turcia

0
104

Șefa diplomației Uniunii Europene, Federica Mogherini, a afirmat că dialogul cu Turcia nu a fost oprit, reacție ce survine la o zi după după ce principalii candidați la funcția de cancelar al Germaniei, într-o dezbatere televizată, au iritat Ankara cu comentarii aspre împotriva aderării Turciei la UE, relatează agenția DPA.

Ea îl contrazice și pe președintele Comisiei Europene.

Acțiunile autorităților turce fac imposibilă aderarea țării lor la UE, a spus luni executivul Uniunii Europene. Citându-l pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, un purtător de cuvânt a spus luni la o conferință de presă la Bruxelles că „Turcia se îndepărtează cu pași gigantici de Europa”. Remarca vine după ce duminică Angela Merkel, cancelarul german, a spus la o dezbatere electorală că va discuta cu colegii din UE dacă se poate pune capăt discuțiilor de aderare cu Turcia. Tensiunile dintre Berlin și Ankara au crescut mult după ce Germania l-a criticat aspru pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru persecutarea oponenților, în urma loviturii de stat eșuate de anul trecut. Un purtător de cuvânt al președintelui turc a spus că declarațiile lui Merkel și altor politicieni germani sunt populiste și „reflectă o lipsă de viziune”.

”Continuăm să discutăm cu Ankara”, a declarat dna Mogherini. ‘‘Nu suntem de acord întotdeauna pe orice subiect”, a adăugat șefa diplomației UE, referindu-se la UE și Ankara.

”Există unele chestiuni — în special drepturile omului, libertățile fundamentale, situația jurnaliștilor — în legătură cu care pozițiile noastre diferă foarte mult, dar discuțiile continuă”, a mai spus dna Mogherini.

DPA amintește că negocierile de aderare dintre UE și Turcia au început în 2005.