spot_img
25.3 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăExterneCeartă în Comisia Europeană pe Turcia

Ceartă în Comisia Europeană pe Turcia

-

Șefa diplomației Uniunii Europene, Federica Mogherini, a afirmat că dialogul cu Turcia nu a fost oprit, reacție ce survine la o zi după după ce principalii candidați la funcția de cancelar al Germaniei, într-o dezbatere televizată, au iritat Ankara cu comentarii aspre împotriva aderării Turciei la UE, relatează agenția DPA.

Ea îl contrazice și pe președintele Comisiei Europene.

- Advertisement -

Acțiunile autorităților turce fac imposibilă aderarea țării lor la UE, a spus luni executivul Uniunii Europene. Citându-l pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, un purtător de cuvânt a spus luni la o conferință de presă la Bruxelles că „Turcia se îndepărtează cu pași gigantici de Europa”. Remarca vine după ce duminică Angela Merkel, cancelarul german, a spus la o dezbatere electorală că va discuta cu colegii din UE dacă se poate pune capăt discuțiilor de aderare cu Turcia. Tensiunile dintre Berlin și Ankara au crescut mult după ce Germania l-a criticat aspru pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru persecutarea oponenților, în urma loviturii de stat eșuate de anul trecut. Un purtător de cuvânt al președintelui turc a spus că declarațiile lui Merkel și altor politicieni germani sunt populiste și „reflectă o lipsă de viziune”.

”Continuăm să discutăm cu Ankara”, a declarat dna Mogherini. ‘‘Nu suntem de acord întotdeauna pe orice subiect”, a adăugat șefa diplomației UE, referindu-se la UE și Ankara.

- Advertisement -

”Există unele chestiuni — în special drepturile omului, libertățile fundamentale, situația jurnaliștilor — în legătură cu care pozițiile noastre diferă foarte mult, dar discuțiile continuă”, a mai spus dna Mogherini.

DPA amintește că negocierile de aderare dintre UE și Turcia au început în 2005.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img