Președintele ales al Franței, Emmanuel Macron, al cărui guvern va fi dezvăluit de-abia după transferul de putere la Palatul Elysee, cel târziu duminica viitoare, a oferit deja indicii despre structura viitorului executiv, afirmând că acesta va fi format din cel mult 16 membri, inclusiv premierul, care ar putea fi o femeie, și va include un număr egal de bărbați și femei, notează agenția Belga, într-o corespondență de la Paris preluată de cotidianul La Libre Belgique.
”Nu a existat decât o experiență în Franța (din mai 1991 până în aprilie 1992 — n.r.), cineva remarcabil, Edith Cresson, căreia contextul politic foarte dur nu i-a făcut viața ușoară”, a comentat Macron la o adunare cu prilejul Zilei internaționale a femeii.
”Nu voi alege un prim-ministru pentru că este femeie. Voi alege prim-ministrul cel mai competent, cel mai capabil posibil, cu dorința și voința să fie vorba de o femeie”, a mai afirmat Macron.
Numele evocate cel mai adesea pentru funcția de premier sunt cel al foarte popularului ministru al apărării, Jean-Yves Le Drian, al directoarei Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, sau al deputatului și secretarului general al mișcării fondate de Macron, ”En Marche!”, Richard Ferrand.
Conform declarațiilor prealabile ale președintelui ales, guvernul va fi paritar, compus din 15 persoane în plus față de prim-ministru și va include o treime din membri proveniți din societatea civilă.
”Vreau ca în guvern să fie oameni cu experiență, dar care vin din societatea civilă, care au legitimitate prin competențele lor și prin ceea ce au făcut — și nu neapărat în politică—, și să existe personalități politice”, a declarat Macron la BFMTV la începutul lunii mai.
Printre aceste personalități politice ar fi vorba mai ales de ”primari importanți și de președinți de consilii regionale sau generale”.
Emmanuel Macron a mai indicat deja că viitorii secretari de stat nu vor avea puteri ministeriale, ci doar dreptul de a-și reprezenta ministrul tutelar în Adunarea Națională și în Senat la discutarea textelor de lege.
În fine, în luna decembrie el și-a declarat la TF1 dorința de a pune capăt ”ipocriziei franceze” cu privire la ”Prima doamnă”, care nu deține un statut oficial în Franța. ‘‘Trebuie ca persoana care trăiește cu tine să poată avea un rol, să fie recunoscută în acest rol. Doresc să fie definit un cadru în materie și voi solicita acest lucru”, a indicat Macron.
Soția sa, Brigitte Macron, fostă profesoară, și-a exprimat deja intenția de a se implica în domenii precum educația, cultura, condiția femeii sau a persoanelor cu dizabilități.