spot_img
17 C
București
luni, mai 29, 2023
AcasăAnalizeCe va însemna renunțarea Chinei la dolarul american

Ce va însemna renunțarea Chinei la dolarul american

-

Economia SUA se va confrunta cu consecințe grave dacă China refuză să folosească moneda SUA în tranzacții internaționale, a scris joi ziarul China Daily.

- Reclama -

„Odată ce China abandonează dolarul consecințele pentru SUA ar putea fi grave”, se arată într-un editorial despre mișcarea Argentinei de a tranzacționa cu China în yuani.

Publicația notează că exporturile chineze către țările în curs de dezvoltare și o serie de economii de piață cheie au depășit deja volumul de bunuri furnizate de China către Statele Unite, Uniunea Europeană și Japonia.

Autorii articolului consideră că „apare o nouă ordine comercială, care va avea un impact major asupra naturii plăților și a rezervelor valutare internaționale”.

„Dacă SUA s-ar „decupla” de China, alte țări ar putea alege să tranzacționeze cu China folosind yuanul ca monedă de schimb, contribuind la tendința de dedolarizare și sporind statutul Chinei în sistemul global de reglementare a comerțului”, scriu ei.

Articolul spune că în ianuarie-martie, importurile de bunuri de larg consum din Statele Unite au scăzut cu 20,6% față de anul precedent.

„Statutul SUA în comerțul global va slăbi și mai mult dacă importul de bunuri de larg consum va continua să scadă, ceea ce, la rândul său, va accelera tendința globală de dedolarizare”, subliniază autorii articolului.

La sfârșitul lunii aprilie, ministrul argentinian al economiei, Sergio Massa, a declarat că țara sa va plăti importurile din China în yuani și nu în dolari.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img