Pe 23 februarie, în Germania au avut loc alegeri anticipate pentru Bundestag. Potrivit rezultatelor preliminare, blocul de opoziție al Uniunii Creștin Democrate și al Uniunii Creștin-Socială (CDU/CSU) s-a clasat pe primul loc cu 29%, scrie Bild. În același timp, Partidul Social Democrat (SPD), din care face parte Olaf Scholz, a scăzut la nivelul minim istoric de 16%.
Celelalte partide din coaliția de guvernământ „semafor”, care s-a prăbușit în noiembrie după plecarea Democraților Liberi (FDP), au arătat și ele un declin. Verzii au primit aproximativ 13% , iar FDP riscă să nu intre deloc în Bundestag (au aproximativ 5 % ).
Alternativa pentru Germania de extremă-dreapta (AfD) s-a clasat pe locul al doilea pentru prima dată în istoria postbelică a Germaniei, câștigând aproximativ 20%. Întrucât restul forțelor politice ale țării au stabilit un tabu privind cooperarea cu Alternative, șansele acesteia de a intra în viitorul guvern sunt reduse la zero; În același timp, acest partid ar putea deveni a doua cea mai mare forță din Bundestag.
Uniunea populistă de stânga Sahra Wagenknecht (SWU) riscă, de asemenea, să nu depășească bariera de cinci procente pentru a intra în parlament, partidul are 4,5%. În același timp, sprijinul pentru rivalul cheie al acestei alianțe, Partidul de Stânga, din care provin mulți membri ai SSV, a început să crească în ultima lună – ca urmare, conform rezultatelor preliminare, 8% i-au votat.
Astfel, CDU/CSU va primi dreptul de a forma un guvern, iar Friedrich Merz îl va conduce. Configurația viitoarei coaliții guvernamentale va depinde de care dintre partidele mici reușește în cele din urmă să intre în Bundestag. Analiştii cred că cea mai probabilă alianţă este între CDU/CSU şi SPD – numită în mod tradiţional „mare coaliţie” (germană: Große Koalition, GroKo); De obicei, ea duce o politică de compromis a centrului democratic. În același timp, probabilitatea ca Scholz să rămână în politică și să se mulțumească cu un portofoliu ministerial într-un astfel de scenariu este extrem de mică. Anterior, ca răspuns la întrebările telespectatorilor ARD, el și Merz au exclus cooperarea în cadrul aceluiași cabinet.
Friedrich Merz are în prezent 70 de ani. Prima dată a intrat în Bundestag în 1994, iar în 2000 a preluat funcția de lider al fracțiunii CDU/CSU; Cu toate acestea, nu a intrat niciodată în guvern. El este un susținător al transatlanticismului și pledează pentru creșterea sprijinului militar pentru Ucraina, precum și creșterea presiunii de sancțiuni asupra Rusiei. De asemenea, blocul CDU/CSU pledează în programul său electoral pentru o reformă a Bundeswehr, cu scopul de a-și consolida rolul în NATO și introducerea treptată a serviciului militar obligatoriu în Germania.