spot_img
-1.1 C
București
joi, ianuarie 16, 2025
AcasăAnalizeCe se dă la schimb în conflictul etnic de la Baia Mare

Ce se dă la schimb în conflictul etnic de la Baia Mare

-

Conflictul etnic care a izbucnit în luna septembrie, la Baia Mare, „a fost uitat”, aspect demonstrat şi de faptul că a fost aprobată de Consiliul Local ridicarea unei statui în amintirea fondatorilor Coloniei Pictorilor din Baia Mare, a declarat Zsolt Pintér, preşedintele UDMR al Organizaţiei Teritoriale Maramureş, pentru agenţia ungară de presă MTI.

- Reclama -

Conflictul “a fost uitat”, dar pacea nu este perfectă, a afirmat politicianul. Primarul Cătălin Cherecheş nu i-a redat atribuţiile viceprimarului UDMR, István Zsolt Pap.

- Advertisement -

Scandalul etnic a izbucnit în luna septembrie, la Baia Mare, în cadrul Zilelor oraşului, când primarul municipiului a obligat să fie acoperit cu tricolorul românesc textul în limba maghiară aflat pe standul unui vânzător de cozonac secuiesc. Viceprimarul UDMR a sugerat vânzătorilor îndepărtarea steagului, motiv pentru care superiorul său i-a retras atribuţiile de viceprimar.

Zsolt Pintér a explicat că, de atunci, viceprimarul nu şi-a mai primit înapoi atribuţiile, dar lucrează, însă nu are drept de semnătură. UDMR nici nu solicită repunerea acestuia în drepturi pentru că, în opinia sa, primarul nu a avut niciun motiv să i le ia. UDMR aşteaptă de la el această iniţiativă. Preşedintele filialei Maramureş, care deţine şi un loc în Consiliul Local din Baia Mare, a declarat că, în ciuda conflictului iscat, la sfârşitul lunii decembrie, Consiliul Local a aprobat ridicarea unei statui în cinstea fondatorilor Coloniei Pictorilor din Baia Mare. Populaţia maghiară din capitala judeţului Maramureş este de 10%.

- Advertisement -

“Faptul că primarul a sprijinit proiectul amplasării statuii este totuşi un semn că există o cooperare în continuare (.) Suntem politicieni raţionali, putem depăşi anumite dispute şi putem lucra în continuare pentru oraş”, a declarat Zsolt Pintér pentru agenţia ungară de presă MTI.

Acesta a mai adăugat că reprezentarea politică în etnosporă este un act de “echilibristică” şi mereu trebuie să balansezi. “Aici nu merge că ne supărăm sau suntem în relaţii proaste cu cineva. Întotdeauna trebuie să luăm decizii cumpătate, să rămânem calmi, nu trebuie să ne războim prea mult timp, pentru că asta nu duce nicăieri”, a explicat politicianul. “Cu paşi lenţi, dar cu perseverenţă” vom obţine rezultate, a mai adăugat Zsolt Pintér.

UDMR şi-a dorit să ridice, în urmă cu doi ani, un grup statuar dedicat lui Hollósy Simon, Réti István, Iványi-Grünwald Béla, Thorma János şi Ferenczy Károly, la împlinirea a 125 de ani de la înfiinţarea Coloniei Pictorilor. Costul lucrării a fost inclus în bugetul local doar la sfârşitul anului 2021, iar în luna iulie a anului trecut suma a fost majorată la 960.000 de lei. La sfârşitul lunii decembrie, Consiliul Local şi-a asumat sarcina de a ridica grupul statuar, iar succesul acesteia a depins de un singur vot.

Sculptorul orădean, Árpád Deák, care va realiza lucrarea, are lucrări publice în mai multe oraşe din Transilvania, cel mai cunoscut fiind grupul statuar care îi reprezintă pe cei mai importanţi artişti lirici maghiari ai veacului trecut, amplasat în zona pietonală din centrul municipiului Oradea. Şi lucrarea din Baia Mare va fi interactivă: cele cinci figuri nu vor fi amplasate pe câte un piedestal, ci astfel încât trecătorii vor putea sta în picioare sau se vor putea aşeza lângă ele.

Grupul statuar urmează să fie inaugurat în luna mai, iar preşedintele filialei UDMR speră că decontul acestuia nu va fi un obstacol, proiectul fiind susţinut de primarul Cătălin Cherecheş care este un iubitor de artă. Colonia Pictorilor este un brand al oraşului, “nu doar o cauză maghiară”, a explicat Zsolt Pintér.

“Le aducem un omagiu celor care au pus Baia Mare pe hartă şi au creat un centru de artă de renume mondial”, a declarat politicianul. Grupul statuar va avea o lungime de 5 metri, o lăţime de 3,5 metri şi o înălţime 2,1 metri, şi va fi realizat din bronz. Sculpturile de dimensiuni mai mari decât cele reale vor fi amplasate în Piaţa Veche a oraşului, un loc îndrăgit de turişti, cu faţa spre strada care duce spre Colonia Pictorilor.

Colonia Pictorilor din Baia Mare, fondată în anul 1896, are o importanţă deosebită în arta modernă maghiară. Dintre fondatorii săi, doar Hollósy Simon are o statuie în Transilvania, care a fost ridicată în anul 2021, în oraşul său natal, Sighetu Marmaţiei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img