spot_img
34.3 C
București
duminică, iunie 23, 2024
AcasăcoronavirusCe propune DSP pentru București: Închiderea magazinelor la 18.00, în weekend la...

Ce propune DSP pentru București: Închiderea magazinelor la 18.00, în weekend la 16.00. Interzicerea afterschool. Restricțiile de seară ar putea începe mai devreme CE SPUNE PREFECTUL CAPITALEI

-

Magazinele din Capitală ar putea fi închise la ora 18.00, chiar la 16.00, în weekend, iar numărul clienţilor să fie limitat astfel încât pentru fiecare persoană să se asigure o suprafaţă patru metri pătraţi. De asemenea, ar putea fi închise afterschool-urile şi locurile de joacă pentru copii, potrivit Digi 24.

„Obligativitatea instituţiilor şi autorităţilor publice de a face la intrarea în sediu triaj epidemiologic şi de a asigura dezinfectarea mâinilor, avem obligativitatea de a asigura programul decalat al angajaţilor, atât la nivelul aurotităţilor publice, cât şi la nivelul operatorilor economici, participarea zilnică în sistem online a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ”, a declarat, pentru Digi 24, Florentina Iacob, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti.

- Advertisement -

O altă propunere este interzicerea organizării de evenimente sau activităţi private pentru copii în spaţii închise, cum ar fi afterschool.

„Închiderea locurilor de joacă amenajate pentru copii în parcuri, între blocuri, interzicerea activităţilor şi competiţiilor sportive pentru amatori – deci cele profesioniste rămân deschise. Şi la nivel de spaţii comerciale – magazin, hipermarketuri, malluri – este acea obligativitate de repsectare a spaţiului de 4 metri pătraţi pentru fiecare persoană, distanţă de 2 metri între persoane. Fiecare comerciant trebuie să facă un calcul pe suprafaţa utilă pe care o are”, a adăugat ea.

Totodată, la evenimente private – înmormântări, cununii, botezuri – vor participa cel mult 16 persoane, număr care include şi persoanele care oficiază slujba religioasă.

„E interzisă desfăşurarea de activităţi în cluburi, baruri discoteci. Terasele rămân deschise, dar sper să se păstreze regulile pentru terase şi acestea vor fi verificate prin controale”, a arătat Iacob.

Potrivit informaţiilor obţinute de Digi24, una dintre propunerile discutate de autorităţi este ca în localităţile care au o rată de incidenţă de peste 6 la mie, magazinele să se închidă la ora 18.00, faţă de ora 21.00 în prezent., iar în weekend, magazinele ar putea fi deschise până la ora 16.00.

De asemenea, ar putea fi schimbată şi ora de la care se instituie restricţiile de circulaţie seara.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat marţi seara că unele dintre măsurile propuse de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) nu au la bază un calcul.

„Am văzut propunerile, cele mai multe dintre ele se aplică şi astăzi. Unele dintre măsurile propuse nu au la bază un calcul. (…) Limitarea numărului de persoane din spaţiile comerciale – se spune asigurarea unei suprafeţe de patru metri pătraţi pe persoană, dar în acelaşi timp ar trebui să asigurăm o distanţare de doi metri între persoane. Dacă persoana e la doi metri distanţă de orice altă persoană din jur se formează un cerc şi cercul respectiv are un perimetru (…); asta înseamnă aproximativ 13 metri pătraţi de persoană. Nu am văzut în spate nişte date, pentru că eu am cerut mai întâi o analiză şi după aceea nişte măsuri. Măsurile trebuie luate în urma unei analize serioase, nu am văzut această analiză. (…) Măsurile pe care le va lua decidentul trebuie să se bazeze pe nişte date şi informaţii precise şi cât mai multe”, a spus Alin Stoica la Digi 24.

Potrivit prefectului Capitalei, Poliţia a dat foarte multe amenzi. „În urmă cu o săptămână, o săptămână şi ceva, mi-am luat mandatul, în câteva zile am avut o discuţie cu toate instituţiile care au atribuţii pe linie de control (…) şi am propus să formeze echipe comune de control să meargă în toate zonele în care există aglomeraţii. Doar în câteva zile Poliţia a dat amenzi de peste 250.000 de lei. A existat un caz în care Poliţia a găsit un tânăr care trebuia să fie în carantină, era la petrecere, s-a întocmit dosar penal”, a menţionat Alin Stoica.

El a afirmat că organele de ordine i-au explicat că aceşti comercianţi îşi fac calculul că încasările de la o singură masă le ajung să achite amenda.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img