Ce nu spun Cîțu, Sică și compania

0
59

De Adrian Căciu, economist

România poate dubla alocatiile si creşte pensiile conform legii şi se poate închide într-un deficit de sub 6% in acest an!
De altfel eu aşa si cred că trebuie abordată problema şi nu cu greşelile acestea din anul in curs in care „priceputenii” nu au stiut sa restructureze cheltuieli ci doar sa adauge la deficit.

Pensiile majorate sunt deja prinse in buget!
Plata alocatiilor marite şi reducerea deficitului la sub 6% este doar o chestiune de redistribuire a resurselor şi restructurare a unor cheltuieli care nu sunt necesare.
Evident şi de colectare accelerata a veniturilor.
Ca să nu se sperie unii si altii va spun că bancile nu trebuiau amânate la plata impozitelor si contribuţiilor şi nici multinaţionalele sau companiile mari cu randamente de 2 cifre pe anul trecut.
Ele oricum s-au „servit” din rezultatul operaţional pe anul 2019 prin preţurile de transfer.
Vi se pare normal ca o ţară să nu aibă bani dar nişte megacompanii să nu simtă criza?
Amânarea taxelor făcută la nivel global este o eroare economică majoră.
În economie intervii exact cum intervine doctorul pe pacient, punctual la obiect, sectorial, acolo unde sunt vulnerabilităţi.

În materie de investitii se poate menţine plafonul de 50 de miliarde alocat sub condiţia realizării unei evaluari din care să rezulte chiar o reaşezare a obiectivelor de investiţii fără diminuare de sume.

Mă întreb oare de ce nu vi se spune chestiunea asta si de ce toti instituţionalii nu stiu decât să adauge daca apare vreo cheltuială, să se împrumute şi nu să restructureze.

PS în buget sunt în fiecare an 40 de miliarde lei care sunt in rezerva de cheltuieli si care de regula se risipesc doar pentru a se cheltui.