spot_img
14.3 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăDezvaluiriCe MEGAPROSTIE au făcut tehnocrații lui Cioloș de la Muncă și Sănătate:...

Ce MEGAPROSTIE au făcut tehnocrații lui Cioloș de la Muncă și Sănătate: Atac la copiii cu dizabilități și sindromul Down

-

Un ordin comun al Ministerului Muncii si Ministerului Sanatatii din noiembrie 2016 a pus pe jar parintii copiilor cu dizabilitati, in special ai celor cu sindrom Down, deoarece acesta ar putea sa ramana incepand cu 1 martie, cand intra in vigoare, fara indemnizatii pentru insotitori. Totul porneste de la faptul ca o anexa a ordinului prevede reducerea nivelului IQ de la 50 la 35 pentru incadrarea copiilor la grad de handicap grav. Astfel, dupa cum atrag atentia asociatiile de parinti de copii cu Sindrom Down, unii dintre acestia ar putea fi reincadrati la grad de handicap accentuat, fara a mai putea beneficia de indemnizatia pentru insotitori, chiar daca lipsa discernamantului este o componenta esentiala a afectiunii, scrie Hotnews.

Asociatia Down Art Therapy a atras atentia asupra acestor modificari inca din ianuarie. „Majoritatea copiii nostri cu sindrom Down au in prezent gradul GRAV cu asistent personal(…)In lumina noilor reglementari prevazute de Ordinul 1306/1883/2016 din 17.11.2016, multi dintre copiii cu sindrom Down vor pierde dreptul la insotitor si, implicit dreptul lor la recuperare si la o viata mai buna. Deja sunt persoane cu dizabilitati, in speta sindromul Down, carora in baza reglementarilor Ordinului 1306/1883/2016 din 17.11.2016 li s-a schimbat incadrarea din handicap GRAV cu insotitor in handicap accentuat, fara insotitor„, precizeaza asociatia Down Art Therapy. „Cautand in textul Ordinului 1306/1883/2016 din 17.11.2016 nu am intalnit nicaieri cuvantul „discernamant’. Or, in ceea ce priveste copiii cu sindrom Down in peste 97% din cazuri, lipsa discernamantului este o componenta esentiala a afectiunii„, mai arata asociatia citata.
Contactat de HotNews.ro, fostul ministru al Muncii, Dragos Pislaru, a spus ca principiile ordinului sunt corecte, insa pot aparea, in unele cazuri, probleme de interpretare de catre comisiile de evaluare pentru incadrarea intr-un grad de handicap. Dragos Pislaru spune ca acea anexa din Ordin „se dovedeste a fi prea simplista pentru realitatea din Romania” si poate da nastere la interpretari si nedreptati. Fostul ministru recunoaste a fost o greseala acea anexa, insa considera ca ar putea fi corectata in maxim trei zile. „Am calcat pe bec cu testul respectiv (n.red.IQ)”, „aceste palme pe care le luam, si eu, si Vlad (n.red. Voiculescu, fostul ministru al sanatatii), sunt indreptatite” si „sub nicio forma nu voi incerca sa argumentez ca nu au dreptate acei parinti”, a mai spus Dragos Pislaru.
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img