spot_img
2 C
București
joi, decembrie 26, 2024
AcasăAnalizeCe face China să crească economia

Ce face China să crească economia

-

Autoritățile chineze au propus 20 de pași pentru a stimula cheltuielile de consum intern pe fondul scăderii creșterii economice. Lista a fost publicată pe site-ul guvernului țării, iar Bloomberg a atras atenția asupra acesteia .

- Reclama -

Acesta notează că, potrivit datelor publicate în iulie, creșterea economică a țării a încetinit la cel mai prost ritm din cinci trimestre. În aprilie-iunie, economia chineză a crescut cu 4,7% – cea mai scăzută cifră de la începutul anului 2023. În trimestrul precedent, creșterea a fost de 5,3%. Din cauza încetinirii, există riscul ca China să nu atingă rata de creștere planificată de aproximativ 5% în 2024.

- Advertisement -

Printre măsurile propuse de autoritățile chineze:

  • imbunatatirea calitatii serviciilor de catering;
  • dezvoltarea consumului în domeniul culturii și turismului;
  • popularizarea sportului, crearea de noi facilităţi sportive;
  • asistență instituțiilor de învățământ în satisfacerea nevoilor educaționale ale societății;
  • dezvoltarea serviciilor digitale etc.

Pe 2 august, Bloomberg a publicat opinia lui Huang Yiping, membru al Comitetului de politică monetară al Băncii Populare Chineze, exprimată în mai, despre starea economiei țării. El a spus că autoritățile chineze ar trebui să își schimbe strategia de „a se concentra pe investiții și a ignora consumul”.

- Advertisement -

„Economia a intrat într-o nouă etapă, iar cererea generală – inclusiv consumul, exporturile și chiar investițiile – nu este la fel de puternică ca înainte. Acest lucru creează de fapt noi probleme pentru politica macroeconomică”, crede economistul. În acest sens, el a cerut recurgerea la măsuri de creștere a cheltuielilor consumatorilor.

Fondul Monetar Internațional a mai raportat că Beijingul „se bazează prea mult pe investiții, mai degrabă decât pe consum”, ceea ce are un impact asupra economiei.

Wall Street Journal a raportat în martie că China dublează exporturile pentru a relansa creșterea economică slabă, fabricile producând deja mai multe mașini, electrocasnice și electronice de larg consum decât este necesar pentru piața internă. Companiile chineze, bazându-se pe împrumuturile guvernamentale, suprasaturează piețele externe cu produse pe care nu le-ar putea vinde pe plan intern. În acest sens, economiștii cu care a vorbit ziarul au prezis un al doilea „șoc chinezesc” pentru economia mondială – un boom în importul de bunuri ieftine fabricate din China. Prima dată când a avut loc un astfel de fenomen a fost la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img