spot_img
15.3 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăExterneCE CONȚINE ARMISTIȚIUL PENTRU UCRAINA DE LA MINSK: DOCUMENT

CE CONȚINE ARMISTIȚIUL PENTRU UCRAINA DE LA MINSK: DOCUMENT

-

Jurnaliştii străini prezenţi la negocierile de la Kiev au publicat pe conturile de Twitter imagini cu pagini din noul acord de la Minsk. Unul dintre cei care au primit documentul este Alec Luhn, corespondentul The Guardian. Iată câteva elemente din declaraţia comună şi pachetul de măsuri agreate după mai bine de 16 ore de negocieri, transmite Radio France Internationale.
Liderii isi iau angajamentul de a respecta integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei si sunt convinsi ca nu exista alta solutie decat pacea. De asemenea, sunt pregatiti sa adopte orice masura este necesara pentru a respecta fie separat, fie impreuna aceste doua obiective. In acest context, cei patru lideri au cazut de acord asupra unui pachet de masuri pentru implementarea acordului de la Minsk, pachet adoptat in 12 februarie 2015. Isi iau angajamentul sa colaboreze la acest proces si sa isi foloseasca influenta fata partile implicata in conflict pentru a contribui la punerea in aplicare a acestui pachet de masuri.

Măsurile prevăzute în declarația comună:
before-talks-599x360

- Advertisement -

1. Încetarea focului în raioanele din regiunile Donetk si Lugansk incepând cu miezul nopții, ora Kievului, 15 februarie 2015.

2. Retragerea armamentului greu de ambele părți, la distantă egală, în scopul creării unei zone tampon cu o lățime de minimum 50 km între cele două linii pentru dispozitive de artilerie calibru 100mm și mai mult; o zonă tampon de minimum 70 km și una de 140 km pentru baterii de rachete Uragan, Tornado si Smerci, precum și pentru sistemele de rachete tactice Tocika.

- Advertisement -

Forțele ucrainene să se retragă cu kilometri indicați de la linia de demarcație stabilită în primul acord de la Minsk. Trupele separatiste să se retraga cu aceeași distanță de la aceeași linie de demarcație stabilită pe 19 septembrie 2014.

Retragerea armamentului greu trebuie să înceapă nu mai târziu de a doua zi după întreruperea focului și trebuie să se încheie în decursul a 14 zile. Acest proces va fi facilitat de OSCE cu ajutorul grupului de contact de la Minsk.

3. Asigurarea unei monitorizări eficiente și a unei verificări a regimului de incetare a focului si a retragerii armamentului greu se face de catre OSCE din prima zi a retragerii armamentului prin utilizarea tuturor mijloacelor tehnice necesare, inclusiv a sistemelor radio, satelit si altele.

4. In prima zi dupa retragere, va incepe un dialog despre modalitatile de organizare a alegerilor locale in concordanta cu legislatia ucraineana si cu legea privind autodeterminarea locala temporara in raioanele Donetk si Lugansk si despre viitorul regim al acestor raioane in baza legii de mai sus. Nu mai tarziu de 30 de zile de la data semnarii acestui document, fara intarziere, trebuie adoptata prevederea Radei Supreme a Ucrainei care indica teritoriul pe care aplica acest regim special in conformitate cu legea despre autonomia locala temporara acordata raioanelor Donetk si Lugansk, pe baza liniilor indicate in memorandumul de la Minsk din 19 septembrie 2014.

5. Sa asigure amnistierea prin adoptarea unei legi care sa interzica urmarirea penala si pedepsirea persoanelor in legatura cu evenimentele care au avut loc in Donetk si Lugansk.

6. Sa asigure eliberarea si schimbul tuturor prizonierilor si a celor retinuti ilegal pe baza principiului „toti pentru toti”. Acest proces trebuie sa se incheie cel mai tarziu in a cincea zi de la retragerea pe linia de demarcatie.

7. Sa asigure accesul, livrarea si pastrarea in siguranta a ajutoarelor umanitare printr-un mecanism international.

8. Sa se gaseasca o modalitate pentru reluarea tuturor platilor sociale, a pensiilor si altor drepturi banesti si pentru platile aferente administratiei locale. In acest scop, Ucraina trebuie sa reia conducerea sistemelor bancare proprii din raioane care au fost afectate in urma conflictului si, eventual, va fi creat un mecanism international pentru facilitarea acestor transferuri.

9. Reluarea intregului control asupra granitei de stat de catre autoritatile ucrainene pe toata zona de conflict, care trebuie sa inceapa din prima zi dupa alegerile locale din raioane si sa se incheie (procesul, n.r.) dupa intrarea in normalitate a sistemului politic spre finalul anului 2015, in conditiile indeplinirii punctului 11, dupa consultarile cu reprezentantii celorlalte raioane din Donetk si Lugansk in cadrul grupului de contact trilateral. Alegerile locale in celelalte raioane din regiunile Donetk si Lugansk au loc pe baza legii ucrainene privind sistemul electoral si reforma constitutionala.

10. Retragerea tuturor formatiunilor straine detinatoare de armament, tehnica militara precum si a mercenarilor de pe teritoriul Ucrainei, sub supravegherea OSCE; dezarmarea tuturor gruparilor ilegale.

11. Implementarea unei reforme constitutionale in Ucraina de la momentul intrarii in vigoare, la sfarsitul lui 2015, a noii Constitutii, considerata element cheie al descentralizarii (cu respectarea specificului raioanelor separate din regiunile Donetk si Lugansk, negociat cu reprezentantii acestor raioane), precum si adoptarea unei legislatii permanente privind statutul special al anumitor raioane din regiunile Donetk si Lugansk, in conformitate cu masurile indicate in notele de subsol, pana la sfarsitul anului 2015.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img