Președintele rus Vladimir Putin va efectua o vizită oficială în Mongolia pe 3 septembrie. Ultima dată când a fost la Ulaanbaatar a fost în septembrie 2019. De atunci, relațiile dintre cele două țări au progresat considerabil, inclusiv în sfera economică, dar experții ruși consideră că este încă mult loc de creștere, scrie Kommersant. Acest lucru se aplică, printre altele, domeniului energiei nucleare, precum și exploatarea și extracția mineralelor. În același timp, Rusia se confruntă cu multă concurență și îi lipsesc multe avantaje unice în aceste domenii, potrivit unui raport al Centrului PIR.
Călătoria lui Vladimir Putin se va concentra și pe consolidarea cooperării comerciale și economice dintre cele două țări. În 2022, cifra de afaceri comercială a atins un record de 2,6 miliarde de dolari. Între timp, potrivit celui mai recent raport al Centrului PIR, cooperarea dintre Moscova și Ulaanbaatar într-o serie de domenii ar putea fi stimulată.
„Mongolia nu consideră exclusiv companiile rusești sau chineze drept contrapărți și urmărește să consolideze securitatea energetică prin atragerea de investiții în sectorul energetic din alte țări”, notează autorii raportului. „Țara, cuprinsă între marile puteri Rusia și China, încearcă să implementeze strategia „al treilea vecin” – un grup de parteneri economici care nu împart granițele cu acesta. La rândul său, pe fondul perturbării lanțurilor globale de aprovizionare, Jucătorii occidentali au început să-și îndrepte atenția către Mongolia, cu rezervele sale uriașe de resurse, pentru ei se desfășoară o adevărată luptă geopolitică”, se arată în raport.
Potrivit raportului, Germania, Franța, Statele Unite și Coreea de Sud oferă deja în mod activ Mongoliei modelele lor pentru îmbunătățirea cadrului legal al acesteia, punând bazele pentru a îndepărta Rusia și China de pe piața mongolă.
Între timp, în opinia lor, avantajul Rusiei față de jucătorii occidentali este că „nu vede Mongolia ca pe o materie primă anexă”. „Rusia vede Mongolia ca un partener egal și poate satisface nevoile Mongoliei în domeniul diversificării resurselor energetice și al dezvoltării surselor alternative de energie, cum ar fi centralele nucleare, în cooperare cu corporația de stat Rosatom”.
Autorii consideră că este extrem de important „să se transmită părții mongole că parteneriatul cu Rusia are un efect pozitiv asupra economiei, ajută la menținerea aprovizionării cu energie, la dezvoltarea infrastructurii de transport și la creșterea schimburilor comerciale și economice. Aceasta, printre altele, este ceea ce delegația rusă condusă de Vladimir Putin ar putea face în timpul vizitei.