spot_img
1.1 C
București
vineri, decembrie 8, 2023
AcasăExterneCe au vorbit la telefon Erdogan și Trump?

Ce au vorbit la telefon Erdogan și Trump?

-

Președintele american, Donald Trump, a evocat sâmbătă cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, cooperarea între cele două țări în vederea „creșterii securității regionale”, a anunțat Casa Albă, citată de AFP conform Agerpres.

Trump a subliniat „angajamentul comun al Statelor Unite și al Turciei de colaborare pentru a spori stabilitatea regională”, indică președinția americană într-un scurt comunicat, fără alte precizări.

AFP notează că această conversație telefonică a avut loc într-un context de deteriorare a relațiilor dintre Washington și Ankara, în special după decizia americană de a înarma milițiile kurde siriene, pe care Turcia le consideră „teroriste”, pentru a lupta contra grupării Stat Islamic în Siria.

Turcia a cerut de asemenea SUA, în mai multe rânduri, fără succes, extrădarea predicatorului Fethullah Gülen, pe care Ankara îl acuză de puciul eșuat din iulie 2016.

Totodată, autoritățile americane au inculpat mai mulți turci pentru tranzacții financiare ce ar fi violat embargoul impus Iranului, printre care și pe Zafer Caglayan, fost ministru al economiei într-un cabinet condus de Erdogan. Președintele turc a denunțat o decizie „politică” luată „contra Turciei”.

Șeful statului turc a declarat că se va întâlni, „dacă se va ivi ocazia”, cu omologul său american, cu prilejul Adunării Generale a ONU care începe pe 19 septembrie la New York.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img