CE ASCUNDE ȘEFUL MITINGIST AL RAIFFEISEN: Dosarul de la DNA

0
61

Prin adresele 40495/2016 si 40495/2016, Departamentul al II-lea al Curtii de Conturi a sesizat DNA cu privire la posibile deturnari de fonduri si obtinere ilegala de fonduri de catre cele doua banci pentru locuinte din Romania- BCR BpL si Raiffeisen BpL. Prejudiciul total estimat de inspectorii Curtii depaseste 328 milioane de lei.

În acest dosar nu s-a întâmplat însă nimic.

Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank, a fost văzut zilele trecute la protestele anti guvernamentale din Piața Victoriei. 

Ar trebui adăugat că una din casele din Sibiu aflate în litigiu ale familiei Iohannis este închiriată Raiffeisen.

Ambele bănci sunt deținute majoritar de firme austriece, iar în cazul Raiffesen s-a speculat în presa internațională că în spate ar fi investitori ruși.

Curtea de Conturi acuza cei doi actori ai pietei- BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte ca au „gestionat un mecanism” prin care au acordat primele oferite de stat in mod ilegal si ca si-ar fi vandut produsele catre minori si varstnici, lucru interpretat ca fiind interzis de lege. Modelul de afaceri al bancilor pentru locuinte presupune ca cei care economisesc 1.000 de euro pe an primesc de la stat  250 de euro, iar la aceasta suma se adauga si bonificatia primita de la banca.