spot_img
27 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăAnalizeCE ASCUND FRANCEZII

CE ASCUND FRANCEZII

-

Toţi cei trei terorişti din Franţa au fost ucişi. De abia acum încep întrebările la care autorităţile franceze trebuie să răspundă.

de ANDREI BĂDIN

- Advertisement -

Doi dintre cei trei au fost cercetaţi de autorităţile franceze pentru apartenenţă la reţele teroriste islamiste. Unul a fost chiar condamnat în aşa numitele reţele irakiene, în 2008. Acelaşi care este şi pe lista neagră a teroriştilor anunţată de Statele Unite ale Americii. Şi, totuşi , francezii nu i-au deranjat nici măcar cu o floare.

Amedy Coulibaly, teroristul din magazinul evreiesc care joi a ucis o politiştă, şi Chérif Kouachi au fost în atenţia justiţiei franceze pentru apartanenţă la o reţea islamistă. Se întâmpla în 2010. Mai mult cei doi, dar şi celălalt frate Kouachi,erau în evidenţele serviciilor secrete franţuzeşti încă din anul 2000 când au aderat la grupul „Des Buttes Chaumont” condus de Imanul Farid Benyettou. Grupul a devenit apropiat de Boubaker al-Hakim, membru al filierei islamiste care, în 2013, a ucis doi politicieni tunisieni de stânga. Mai mult, în dosarul din 2010, soţia unuia din fraţi a povestit procurorilor despre călătoriile celor doi la Mecca şi susţinerea grupărilor islamiste. Tot, în 2010, serviciiile secrete franceze i-au interceptat pe Amedy Coulibaly şi Chérif Kouachi când puneau la cale un plan de evadare din închisoare al lui Smaïn Aït Ali Belkacem, autorul atentatelor din 1995. Mai apoi, câteva luni mai târziu, aceleaşi servicii i-au interceptat pe cei doi care au stat trei săptămâni la Djamel Beghal, la Cantal. Cu toate acestea amândoi au fost scăpaţi. Serviciile secrete franceze ştiau şi de vizitele de antrenament în Siria. Dar au tăcut.

- Advertisement -

PLANUL CHARLIE HEBDO

Fraţii Kouachi au pregătit atacul la revista Charlie Hebdo. Mai multe săptămâni, luni, au observat locaţia şi obiceiurile membrilor redacţiei. Ştiau ora sedinţei de redacţie, locaţia politiştilor care păzeau membrii redacţiei după ameninţările de acum câţiva ani. Nici ofiţerii de contraspionaj francezi care trebuiau să preîntimpine un atac terorist nu şi-au dat seama ce se pregătea.

PRIMA ÎNTREBARE: DE CE NU AU FOST MONITORIZAŢI DE SERVICIILE SECRETE FRANCEZE CUNOSCUT FIIND FAPTUL CĂ FĂCEAU PARTE DIN ORGANIZAŢII  TERORISTE ISLAMISTE?

A DOUA ÎNTREBARE: DE CE SERVICIILE SECRETE FRANCEZE S-AU FĂCUT CĂ PLOUĂ ŞI DUPĂ CE UNUL DIN FRAŢII FRANCO-ALGERIENI ERA PE LISTA NEAGRĂ A TERORIŞTILOR PERICULOŞI PENTRU STATELE UNITE? AR FI TREBUIT IMEDIAT REŢINUT ŞI PREDAT

A TREIA ÎNTREBARE: CUM S-AU PLIMBAT TERORIŞTII DE LA PARIS ÎN PIRINEI ŞI ÎNAPOI:

Fraţii Kouachi au părăsit Parisul imediat după atentatul de la revista Charlie Hebdo. Au mers până în Pirinei. Acolo ar fi fost încercuiţi. Aşa spunea poliţia franceză. Vineri dimineaţă scapă din încercuire, confiscă maşina unui localnic şi pleacă spre Paris. Maşinile de Poliţie se încolonează în spate. Au mers aşa vreo 40 de kilometri. Poliţia nu  a ordonat nici măcar un blocaj pe traseu. Cei doi au ajuns în apropiere de aeroportul Charles de Gaulle, pe o stradă dintr-un orăşel. Pe dreapta supermarketul Aldi, vis a vis o tipografie. Nu intră să ia ostatici în supermarket, ci în micuţa tipografie.

AL TREILEA TERORIST

În timpul ăsta nici Amedy Coulibaly nu era deranjat de nimeni. Joi dimineaţă acesta a tras în doi politişti, împuşcând unul. Nici măcar pe lista scurtă de suspecţi nu a intrat cu toate că poliţia şi serviciile ştiau că face parte din grupul celor doi fraţi. Şi, aşa a ajuns,  a doua zi să ia ostatici într-un magazin din cartierul evreiesc. Mai mult, Amedy Coulibaly a declarat pentru un post de televiziune francez că şi-a sincronizat acţiunile cu cei doi fraţi.

FRANŢA A REFUZAT AJUTORUL STRĂIN PENTRU PRINDEREA TERORIŞTILOR

Cheia întregii afaceri stă în refuzul Franţei de a accepta ajutor străin, în special american, pentru prinderea teroriştilor. Marţi seară, la ora 21.00, Le Point (un ziar apropiat de mult de serviciile franceze) anunţa că ar fi vorba de doi franco-algerieni. În acelaşi timp pe un site obscur din America apar numele complete şi nişte documente ale celor TREI. 3 documente mai precis. Trei ore mai târziu, Ministerul de Interne de la Paris dădea publicităţii EXACT cele trei documente de pe siteul american. La 1 noaptea, NBC News dă ştirea că doi terorişti au fost arestaţi, iar unul ucis. Erau citati DOI seniori oficiali din contraspionajul american care dădeau multe detalii nepreluate de nimeni până acum despre cei doi franco-algerieni. Joi, siteul obscur din America dă publicităţii o poză cu cei doi care nu există nicăieri în presa franceză. Într-un cuvânt, americanii trăgeau nişte semnale indicând că francezii nu ar dori să colaboreze.

A PATRA ÎNTREBARE: DE CE FRANCEZII NU AU VRUT CA TERORIŞTII SĂ FIE PRELUAŢI DE ALŢII? CE PUTEAU SĂ SPUNĂ?

E întrebarea cheie care este legată şi de lăsarea lor liberi după ce au fost cercetaţi (unul şi condamnat) în cazuri de terorism.

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img