spot_img
2 C
București
luni, decembrie 5, 2022
AcasăAnalizeCe ar trebui să știe un antreprenor despre FNGCIMM?

Ce ar trebui să știe un antreprenor despre FNGCIMM?

-

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii poate asigura completarea garanțiilor personale solicitate de bancă în cazul accesarii unui credit, facilitând în acest fel obținerea creditului la un cost mai scăzut, fără formalități suplimentare față de cele legate de solicitarea creditului și cu o economie considerabila de timp.

- Reclama -

În funcție de planurile de afaceri pe care le au și de condițiile pe care le pot îndeplini, antreprenorii pot accesa fie garanții din surse proprii ale FNGCIMM, fie diverse programe guvernamentale de garantare în care FNGCIMM SA-IFN acționează în calitate de mandatar al statului român. Din surse proprii, FNGCIMM oferă garanții pentru credite destinate dezvoltării proiectelor investiţionale sau asigurării capitalului de lucru. Valoarea maximă a garanțiilor acordate unui beneficiar poate ajunge la 2,5 mil EUR, în limita a max. 80% din valoarea creditului. De garanția FNGCIMM poate beneficia orice microîntreprindere, întreprindere mică sau mijlocie care respectă criteriile de eligibilitate ale Finanțatorului, se încadrează în categoria IMM în conformitate cu prevederile Legii nr. 346/2004, cu modificarile si completarile ulterioare și nu este întreprindere în dificultate.

În numele și contul statului, FNGCIMM acordă garanții pe baza resurselor puse la dispoziție de Statul Român (plafoane anuale de garantare), în cadrul programelor guvernamentale cu rol strategic în politica economică a Guvernului. În acest caz beneficiarii eligibili sunt stabiliți  de autoritățile publice inițiatoare ale programelor/măsurilor de sprijin, putând fi atât persoane juridice, cât și persoane fizice (Programele Prima/Noua Casă, IMM Invest, Agro Invest etc) iar condițiile de acordare și plată a garanțiilor de stat, precum și procentele comisioanelor de garantare sunt stabilite prin acte normative specifice fiecărui Program.

Primul pas pentru obținerea oricărui tip de garanție este reprezentat de decizia unui finanțator de a acorda un credit. Din acest moment intervine Fondul, care, la solicitarea băncii, va susține garanția aferentă. 

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii operează la nivel național și un credit garantat de Fond poate fi solicitat oricăreia dintre principalele bănci comerciale partenere, din sistemul bancar românesc.  Detalii pe www.fngcimm.ro.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img