8 C
București
luni, noiembrie 29, 2021
AcasăAnalizeCe a făcut Ministerul Sănătății în plină criză sanitară? A scăzut cu...

Ce a făcut Ministerul Sănătății în plină criză sanitară? A scăzut cu 1.000 numărul numărul de locuri la rezidenţiat, iar cea mai mare scădere este la Anestezie şi Terapie Intensivă

-

Preşedinte Sindicatului Promedica, dr. Eleodor Cârstoiu, susţine că, în plină criză de personal medical, Ministerul Sănătăţii a scăzut cu 1.000 numărul numărul de locuri la rezidenţiat, iar cea mai mare scădere este la Anestezie şi Terapie Intensivă, specializarea unde există cel mai mare deficit de medici.

„Trebuie ştiut că spitalele din România suferă de ani buni din cauza lipsei medicilor anestezişti. Unităţile sanitare lucrează cu mai puţini anestezişti decât ar trebui. Din această cauză uneori operaţiile sunt amânate, iar situaţia este şi mai dificilă în actualul context. În 2021 la rezidenţiat sunt cu 1.000 de locuri mai puţine. Este o decizie de neînţeles având în vedere situaţia în care aflăm”, afirmă dr. Eleodor Cârstoiu într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, şase milioane de români nu au acces la servicii medicale, pentru că nu sunt suficienţi doctori care să-i trateze, iar România ocupă ultimul loc în Europa la numărul de medici la mia de locuitori.

„Cea mai mare criză este cea a medicilor anestezişti. Vânaţi de spitalele din străinătate, în ultimii ani tot mai mulţi specialişti români au ales aleg să părăsească ţara şi să lucreze în spitale unde au la dispoziţie toate resursele necesare. Într-un sistem medical în care insuficienţa cadrelor medicale a fost mereu o mare problemă, Ministerul Sănătăţii alege să pregătească şi mai puţin specialişti, tocmai în zonele cele mai deficitare, aşa cum este ATI. Soluţia găsită de guvernanţi este să crească vârsta de pensionare şi să blocheze în continuu accesul tinerilor medici la sistemul medical. Astfel, în spitale ajung să lucreze până la epuizare şi chiar deces în gardă, medici vârstnici, bolnavi, iar tinerii specialişti se plângă că nu au locuri de muncă”, mai spune preşedintele Promedica.

Potrivit acestuia, a scăzut şi numărul locurilor la rezidenţiat cu post, locuri de care mulţi tinerii absolvenţi ai UMF-urilor erau interesaţi pentru că după terminarea perioadei de pregătire aveau un loc de muncă asigurat.

„Cu această decizie, autorităţile mai demonstrează încă o dată că încă nu avem o soluţie pentru absolvenţii Facultăţilor de Medicină. După absolvire ei sunt oameni cu licenţă, dar o licenţă care nu le oferă nicio profesie în România, spre deosebire absolvenţii din ţările europene cărora diploma de licenţă le oferă loc de muncă”, conchide dr.Eleodor Cârstoiu. 

- Advertisment -
[td_block_1 custom_title="Must Read" limit="4" f_header_font_transform="uppercase" ajax_pagination="next_prev" category_id="" sort="" category_ids="10,9" offset="2"]