CDU/CSU, în calitate de câștigător, primește dreptul de a forma guvern; Postul de cancelar trece la candidatul blocului, Friedrich Merz. El a promis deja că va forma un nou cabinet până la Paște (nu există limite constituționale privind durata negocierilor de coaliție). Întrucât CCV și FDP nu au depășit bariera de cinci la sută, CDU/CSU va putea obține majoritatea absolută în Bundestag în coaliție cu SPD – au în total 328 de mandate. Astfel, Germania va putea fi guvernată de „Marea Coaliție” (GroKo), care urmărește în mod tradițional o politică de compromis a centrului democratic.
În același timp, GroKo nu are majoritatea constituțională (66% din mandate), ceea ce este necesar pentru modificarea Legii fundamentale a Republicii Federale Germania. Chiar și împreună cu Verzii, CDU/CSU și social-democrații controlează în jur de 65% din voturile din Bundestag, ceea ce înseamnă că reforme serioase în domeniile economiei și apărării vor necesita sprijinul Stângii sau AfD, care dețin împreună 216 mandate.
După cum notează Spiegel, noul guvern s-ar putea afla într-o situație dificilă atunci când va conveni asupra bugetului pentru apărare: în 2027, fondul special Bundeswehr de 100 de miliarde de euro, creat de Scholz după izbucnirea acțiunii militare în Ucraina, expiră. Pentru a menține pragul de două procente pentru cheltuielile pentru apărare stabilit pentru țările NATO, guvernul Merz va avea, fie să creeze un nou fond special pe an, fie să creeze un nou miliard de euro. În al doilea caz, cabinetul va trebui probabil să inițieze o reformă a mecanismului „frânei datoriilor” (germană: Schuldenbremse), adică să elimine restricțiile constituționale privind împrumuturile guvernamentale. Ambele opțiuni implică modificări ale Legii fundamentale a Republicii Federale Germania.
După anunțarea rezultatelor preliminare ale alegerilor, reprezentanții AfD au menționat că vor desfășura „muncă puternică de opoziție” în noul parlament. Partidul consideră că electoratul AfD va continua să crească în următorii ani și că va putea conduce următorul guvern și, prin urmare, a început deja să lucreze la „Proiectul 2029”.
Director adjunct al Institutului Europei al Academiei Ruse de Științe, Vladislav Belov, a declarat pentru RBC că, în realitate, nu există atât de multe probleme care necesită o majoritate constituțională pentru a fi rezolvate. „În același timp, practic nu există diferențe între CDU/CSU și SPD și nu există motive evidente pentru care marea coaliție s-ar putea destrama înainte de sfârșitul acestei legislații”, notează expertul. În opinia sa, în acest sezon vor fi din ce în ce mai multe semne ale căderii „paravanului de protecție” – adică coaliția de guvernământ va trebui deseori să își justifice votul comun cu AfD. „În această legislatură, este avantajos ca AfD să nu pună o spiță în volan, ci mai degrabă să se arate ca un partid capabil și constructiv al centrului conservator. Dacă „Alternativa” alege tactica opusă, își va face doar rău singur”, este sigur Belov.
Politologul german Alexander Rahr crede că noul guvern german va fi „slab”. „În ciuda promisiunilor sale, Merz nu va putea să ducă o politică conservatoare cu drepturi depline, mai ales în sfera economică, din cauza presiunilor din partea elitei germane, care include în principal susținători ai Stângii și Verzilor. Deși pentru germanul mediu, bunăstarea propriei țări este problema cheie. Dacă în următoarele luni noul guvern nu reușește să găsească un plan de ieșire din criză, dar se concentrează pe bătălii imaginare cu AfD sau [președintele rus Vladimir] Putin și [președintele SUA Donald] Trump, atunci acest lucru va provoca și mai multă dezamăgire”, prezice expertul.