spot_img
3.9 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăDezvaluiriCCR, nouă lovitură pe interceptările pe siguranţă naţională

CCR, nouă lovitură pe interceptările pe siguranţă naţională

-

- Reclama -

Curtea Constituţională a admis parţial miercuri, 28 februarie, o excepţie de neconstituţionalitate vizând un articol din Legea privind securitatea naţională a României în baza căruia se eliberează mandatele de interceptare pe siguranţă naţională.

- Reclama -

Conform unui comunicat de presă al CCR, a fost admisă excepţia de neconstituţionalitate privind articolul 3, litera f), care prevede că reprezintă ameninţări la adresa securităţii naţionale a României  „subminarea, sabotajul sau orice alte acţiuni care au ca scop înlăturarea prin forţă a instituţiilor democratice ale statului ori care aduc atingere gravă drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor români sau pot aduce atingere capacităţii de apărare ori altor asemenea interese ale ţării, precum şi actele de distrugere, degradare ori aducere în stare de neîntrebuinţare a structurilor necesare bunei desfăşurări a vieţii social-economice sau apărării naţionale”.

- Advertisement -

Interceptările  pe siguranță națională au fost sau sunt făcute pe articolul 3, litera f.

În aceste condiții, în dosarele DNA aflate pe rol, interceptări ale SRI, pe mandate de siguranță națională nu mai pot fi luate în considerare de instanțele de judecată. Un exemplu îl reprezintă dosarele Tel Drum. După cum se știe, unul dintre aceste dosare îl vizează chiar pe liderul PSD, Liviu Dragnea. Potrivit unor surse din rândul avocaţilor, citate de România Curată,  dosarele conţin şi interceptări făcute de SRI pe mandat de siguranţă naţională, pe securitate economică, însă probele sunt folosite de DNA în dosare obişnuite de corupţie. De pildă, această interceptare făcută de SRI pe MSN la data de 15 martie 2017, aflată în primul dosar Tel Drum, trimis deja la instanţă, scrie Evenimentul Zilei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img