Cazul Șova și infracțiunea de favorizare a infractorului conform Codului Penal

0
554

Ieri au avut loc primele proteste de stradă pentru RESPECTAREA JUSTIȚIEI.

În cazul lui Dan Șova, 79 senatori au votat pentru ridicarea imunităţii, iar 67 pentru respingerea cererii de arestare DNA. Potrivit Constituţiei,art. 76, precizează că hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră. În acest context, Dan Şova ar putea fi arestat, însă procesul verbal întocmit de Senat este realizat pe baza Regulamentului Senatului care prevede ca hotărârile să fie adoptate cu votul a jumătate din numărul total al senatorilor, însă teoretic se poate vorbi de o gravă infracțiune, cea de favorizare a infractorului.

Art. 264 Cod penal Favorizarea infractorului INFRACŢIUNI CARE ÎMPIEDICĂ ÎNFĂPTUIREA JUSTIŢIEI

Capitolul II
INFRACŢIUNI CARE ÎMPIEDICĂ ÎNFĂPTUIREA JUSTIŢIEI

Art. 264

Favorizarea infractorului

Ajutorul dat unui infractor fără o înţelegere stabilită înainte sau în timpul săvârşirii infracţiunii, pentru a îngreuia sau zădărnici urmărirea penală, judecata sau executarea pedepsei ori pentru a asigura infractorului folosul sau produsul infracţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 7 ani.

Pedeapsa aplicată favorizatorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevăzută de lege pentru autor.

Potrivit codului penal actual,  prin favorizarea infractorului se intelege ajutorul material sau moral, dat direct ori indirect unui infractor fara a exista vreo intelegere prealabila stabilita anterior sau in timpul savarsirii faptei.

Acest ajutor este dat pentru a zadarnici ori pentru a ingreuna urmarirea penala, pentru a impiedica judecata ori executarea unei pedepse.

Este necesar, pentru a ne afla in prezenta acestei fapte, ca cel ajutat sa fi comis o infractiune, nu o fapta pervazuta de legea penala. Asadar, nu orice fapta prevazuta de legea penala este o infractiune.

Este important ca favorizatorul sa nu comita prin actul de „favorizare” o alta infractiune, cum ar fi marturia mincinoasa ori inlesnirea evadarii, altfel vom fi in prezenta unui concurs de infractiuni(adica in sarcina persoanei vor fi retinute mai multe infractiuni)

 

Actele preparatorii realizate in vederea savarsirii faptei, nu sunt sanctionate.

 

Fapta se consuma in momentul acordarii ajutorului, fiind fara relevanta daca ajutorul ii este efectiv de folos infractorului.

Tentativa, desi posibila, nu va fi sanctionata. Aceasta tentativa trebuie inteleasa nu in sensul ca persoana X incearca sa acorde ajutor unui infractor, dar ajutorul sau nu produce rezultatele urmarite, deoarece se va considera ca fapta a fost deja consumata indiferent ca infractorul a putut profita sau nu de ajutorul oferit, ci in sensul ca ajutorul nu este acordat spre exemplu, din motive neimputabile faptuitorului. De pilda X doreste sa ascunda pentru infractor, bunurile provenite din savarsirea faptei, dar aceste bunuri nu mai ajung la acestea deoarece infractorul nu ii precizeaza in mod corect locul unde le-a ascuns. Dar daca X, in cazul de mai sus, primeste bunurile insa nu le ascunde corespunzator si acestea sunt descoperite, ajutorul dat infractorului exista deja, dar nu i-a fost de folos.

Pot savarsi aceasta fapta atat persoanele fizice cat si cele juridice, dar nu poate fi savarsita de acele persoane care au participat la savarsirea infractiunii, deci nu pot fi autori ai „favorizarii infractorului” complicii ori coautorii sau instigatorii, deoarece acestia isi dau acordul la savarsirea faptei inainte sau in timpul savarsirii ei, ori in cazul favorizarii un astfel de acord trebuie sa fie spontan si fara a participa in vreun fel la savarsirea infractiunii.

Daca cel ce acorda ajutorul este participant la proces dar nu este martor, expert sau interpret si minte in fata instantei, vom fi in prezenta infractiunii de favorizare a infractorului, nu a unui fals in declaratii.

Favoizarea infractorului se poate savarsi doar cu intentie directa sua indirecta, prin urmare nu poate fi invocata culpa.

Tipuri de favorizare:

A: personala ( ajutorul dat direct sau indirect pentru a zadarnici sau pentru a ingreuna o urmarire penala, o judecata ori executarea unei pedepse)

B: reala (ajutorul datdirect sau indirect pentru a-i asigura folosul ori produsul infractiunii)

Daca mijlocul prin care s-a acordat ajutorul este o infractiune, se va retine atat savarsirea acelei fapte cat si a infractiunii de favorizare a infractorului, in concurs.

Trebuie ca cel ce savarseste aceasta fapta sa nu urmareasca obtinerea vreunui folos material pentru sine ori pentru altul.

Sanctiune:

-de la 3 ani la 7 ani, cu obligatia ca pedeapsa aplicata in concret sa nu fie mai mare ca cea prevazuta de lege pentru infractiunea pentru care si-a dat ajutorul.

De exemplu, pentru o infractiune pedepsita de lege cu inchisoarea de la 1 la 7 ani inchisoare, autorul primeste 2 ani, in functie de circumstante. Favorizatorul, poate primi in concret mai mult ca autorul, important este sa nu primeasca mai mult de 7.

Sotul si ruda apropiata a infractorului nu pot fi trase la raspundere pentru favorizarea infractorului, asadar fapta lor nu va fi considerata infractiune.

In noul cod penal, infractiunea se numeste „favorizarea faptuitorului” nu a „infractorului” fiind vorba despre ajutorul dat unui faptuitor, nu neaparat un infractor. Limitele de pedeapsa s-au redus de la 3 la 7 ani (cat prevedea legea veche) la 1-5 ani inchisoare.