Catalonia își va declara independența în câteva zile

0
25

Preşedintele guvernului catalan, Carles Puigdemont, a declarat pentru BBC că regiunea sa îşi va declara independenţa în câteva zile.

Liderul catalan, care a dat primul interviu de la referedumul controversat de duminică, a criticat Uniunea Europeană pentru că nu a condamnat actele violente ale poliţiei spaniole.

Puigdemont a afirmat că intenţionează să publice rezultatele referendumului până vineri, apoi Catalonia va declara independenţa faţă de Spania la sfârşitul acestei săptămâni, sau în cursul săptămânii următoare.

Este sigur că guvernul spaniol va reacţiona. Madridul are puterea de a prelua controlul asupra guvernului Cataloniei dar liderul acestuia, Carles Puigdemont, a afirmat că aceasta ar fi o nouă eroare din partea statului spaniol. În cadrul unei declaraţii pe care a făcut-o în seara de marţi, Regele Felipe a afirmat că vor fi luate toate măsurile necesare pentru ca regiunea catalană să rămână parte din Spania. Regele a acuzat autorităţile catalane de lipsă inadmisibilă de loialitate pentru participarea la referendumul pentru independenţă. În cadrul unei adrese televizate către naţiune, regele a declarat că votul este ilegal şi că, fără respect faţă de lege, nu poate exista pace şi libertate. El a făcut apel către conducerea catalană pentru a-şi lua un angajament ferm faţă de Constituţia Spaniei.

Șeful executivului separatist catalan, Carles Puigdemont, i-a reproșat miercuri regelui Spaniei, Felipe al VI-lea, că în discursul său de marți a „ignorat deliberat” milioane de catalani, transmite AFP.

„Regele adoptă discursul și politicile guvernului Rajoy care au fost catastrofale pentru Catalonia și ignoră deliberat milioane de catalani care nu gândesc ca ei”, a spus Puigdemont, la televiziunea catalană.

„El a acceptat să-și asume un rol inadecvat, acela de a căuta doar să niveleze terenul pentru decizii pe care guvernul spaniol le studiază de mult timp cu scopul de a lichida aspirațiile la suveranitate ale poporului catalan”, a mai declarat el.