Catalonia are de gând să-şi declare independenţa imediat

0
95

Catalonia are de gând să-şi declare independenţa în mod imediat, dacă tabăra ”da” va ieşi învingătoare în urma referendumului programat pentru luna octombrie în provincia Spaniei, potrivit coaliţiei separatiste care guvernează la Barcelona, transmite AFP conform News.ro.

”Dacă majoritatea voturilor este pentru crearea unei republici catalane, de sigur că independenţa va trebui să fie declarată imediat”, a declarat Gabriela Serra, care face parte din coaliţia separatistă ce guvernează Catalonia.

Aceste comentarii vin după ce coaliţia de guvernare a prezentat un proiect pentru extragerea provinciei din sistemul legislativ spaniol, într-o încercare de a eluda toate provocările legale şi practice ale organizării unui referendum, independent de dorinţa guvernanţilor de la Madrid.

Acest proiect legislativ va fi înregistrat cât de curând în adunarea parlamentară regională, unde separatiştii deţin o majoritate confortabilă. Un vot pe proiect ar urma să aibă loc până la finele lunii august.

Catalonia este o regiune bogată, cu aproximativ 7,5 milioane de locuitori, o limbă distinctă şi propriile obiceiuri. De asemeneda, guvernanţii au cerut în repetate rânduri o autonomie mai largă pentru provincia din nord-estul Spaniei.