Sectorul Horeca (Hoteluri-Restaurante-Cafenele) este, de departe, activitatea economică cea mai afectată de măsurile anti-pandemia Covid-19. Proprietarii de hoteluri și de localuri sunt nevoiți să-și restrângă ori chiar să-și închidă afacerile, iar, asupra viitorului acestora, planează un grad foarte mare de incertitudine. Oricât de bine ar merge livrările la domiciliu, este evident că ele nu pot susține o activitate economică ce asigura, până la episodul Covid-19 câteva sute bune de mii de locuri de muncă la nivelul țării, a afirmat într-o declarație politică reprodusă și pe facebook deputatul PMP de Prahova, Cătălina Bozianu.
DECLARAȚIA CĂTĂLINEI BOZIANU:
Ca reprezentant în Parlament al oamenilor dintr-un județ în a cărui economie turismul deține o pondere importantă, am datoria să exprim nevoia celor implicați în sectorul Horeca de sprijin din partea guvernului, a autorităților în general, dar și a societății, în ansamblu. În ceea ce privește implicarea autorităților, o bună parte dintre măsurile cerute, posibile, ori adoptate au fost, până acum, aduse la cunoștința opiniei publice. Vorbim de ajutoare financiare (granturi în valoare totală de aproximativ 350 de milioane de euro) pe care premierul Ludovic Orban le-a anunțat deja – și sperăm să le vedem cât mai repede acordate -, vorbim de măsuri deja luate de unele autorități locale (de exemplu, consiliul local Ploiești a votat reduceri de taxe locale pentru restaurante). Personal, cred că aceste măsuri trebuie completate și cu o relaxare mai puternică și mai rapidă a măsurilor anti-pandemie care, prin lege, le sunt impuse afacerilor Horeca.
În planul implicării societății în sprijinirea industriei Horeca autohtone, avem o singură variantă de lucru: să consumăm românește. Și meniuri, dar și servicii turistice. Și vedem deja diverse mărimi ale țării îndemnându-ne să ne comportăm în acest mod. Ceea ce, vă garantez, sunt dispuși să facă cei mai mulți dintre noi. Există, din păcate, un singur impediment: modul în care se comportă economic unii jucători români de pe piața Horeca. Parcă ar vrea să-și scoată paguba generată de Covid-19 și să și câștige pe deasupra direct din buzunarul, al consumatorilor. Prețuri la pachetele de vacanță dublate ori chiar triplate, prețuri la mâncare și băutură mărite, servicii fără nimic îmbunătățite. Aceasta este cea mai mare amenințare actuală la viitorul acestei industrii: pierderea definitivă și iremediabilă a încrederii consumatorului român. De aceea, de această dată, nu fac un apel către guvernanți, ci către cetățenii implicați în Horeca: scăpați de „tunarii” din rândurile dumneavoastră pentru ca noi să putem „cumpăra românește”!