spot_img
24.3 C
București
miercuri, iunie 19, 2024
AcasăAnalizeCatalanii își apară cu tractoarele referendumul de independență: OCUPĂ ȘI ȘCOLILE

Catalanii își apară cu tractoarele referendumul de independență: OCUPĂ ȘI ȘCOLILE

-

Coloane de tractoare, fluturând drapelul cu stea al independenţei catalane, se strâng în oraşele din regiunea separatistă, pentru a susţine referendumul interzis de duminică, relatează BBC News conform News.ro.

Susţinătorii referendumului au aclamat coloane de vehicule, Tractorada, la intrarea în Barcelona.

Tractoare s-au strâns şi în alte oraşe catalane, precum Girona şi Tarragona.

„Cerem ca tractoarele să fie parcate paşnic, în apropiere de secţiile de vot şi, dacă (autorităţile spaniole – n.r.) încearcă să le închidă, să le împiedice sau să facă acest lucru pe cât de dificil posibil”, a spus un membru al unui grup de fermieri, Gerard Batalla.

Poliţia are ordine să confişte toate materialele legate de referendum şi să împiedice posibilitatea ca vreo clădire publică să fie folosită ca secţie de votare, în tim ce figuri cheie ale campaniei privind referendumul au fost ameninţate cu arestarea.

Însă profesorii şi elevii de la unele şcoli se organizează să le ţină deschise pentru vot, folosind mesaje codificate pe reţele de socializare pentru a face aranjamentele necesare.

Militanți susținători ai referendumului de autodeterminare interzis pe care liderii separatiști catalani doresc să îl organizeze duminică au început să ocupe, vineri seară, școli ce trebuie să servească ca secții de votare pentru a garanta scrutinul, au constatat corespondenți ai agenției France Presse aflați la Barcelona.

Sute de profesori s-au strâns la sediul Guvernului regional joi seară, strigând “Vom deschide” şi “Vom vota”.

Un site – escolesobertes.eu („şcoli deschise”) – a fost creat pentru ca oamenii care vor să voteze să vadă ce şcoli sunt deschise.

Jurnaliștii au fost martori la ocuparea a două școli în centrul orașului, în timp ce „o platformă a școlilor deschise pentru referendum” a publicat pe Twitter fotografii făcute în cursul acestor acțiuni.

„Rămân să dorm înăuntru, în principiu cu băiatul meu cel mare care învață aici”, a declarat pentru AFP Gisela Losa, mamă a trei copii, într-o școală din cartierul Garcia, în centrul orașului. „Sunt cel puțin patru sau cinci familii care vor veni cu copiii lor și fără îndoială că mâine vor fi mai multe”, a ținut ea să adauge.

De la începutul lunii septembrie, Spania traversează cea mai gravă criză politică din aproape 40 de ani, după părerea tuturor conducătorilor săi. La 6 septembrie, parlamentul catalan a votat o lege pentru organizarea acestui referendum în ciuda interdicției sale, argumentând că separatiștii îl reclamă din 2012.

Majoritatea locuitorilor din această regiune din nord-estul Spaniei, reprezentând 20% din PIB, dorește un referendum legal, chiar dacă sunt divizați în privința independenței.

Guvernul conservatorului Mariano Rajoy și justiția au decis să îl interzică, forțele de ordine blocând accesul la secțiile de votare.

Indiferenți la amenințări și la sancțiunile deja pronunțate, liderii separatiști ai Cataloniei merg înainte: vineri, au anunțat că dispun de vreo 2.300 de secții de votare și au prezentat modelul urnei care va fi utilizată duminică, în timp ce toate polițiile din Spania caută aceste urne.

„A ne priva de vot este un atentat împotriva libertății democratice… Este foarte grav că suntem amenințați cu evacuarea forțată din clădirile școlare”, a mai spus Gisela Losa.

Aproape în același timp, vreo 30 de persoane s-au închis în interiorul altei școli.

Militanții pentru referendum au reușit să dejoace supravegherea poliției regionale și au rămas înăuntru după ce directoarea școlii a închis porțile, a constatat un fotoreporter al AFP.

„Nimic nu justifică încălcarea unui drept atât de fundamental ca dreptul de vot”, a explicat din spatele porților unul dintre militanții pentru referendum, Omar Sanchis, un student la artă teatrală în vârstă de 29 de ani.

Mișcarea de ocupare a școlilor pare coordonată parțial de o platformă de „școli deschise pentru referendum” care distribuie instrucțiuni prin intermediul rețelelor sociale, în special serviciul de mesagerie Telegram, mult mai confidențial.

„Obiectivul acestei campanii este de a se asigura ca toate secțiile de votare prevăzute pentru referendumul de la 1 octombrie vor îndeplini condițiile pentru ca să ne putem exprima toți liber și pașnic”, scrie într-unul din aceste mesaje.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img