Cât a costat un vot la alegerile locale din Bulgaria: Un candidat a câștigat din pușcărie Primăria din celebrul Nessebar cu 62% după ce a cumpărat voturi cu 250 euro bucata

0
169

Prețul unui vot la alegerile locale din Bulgaria în cartierele de romi a ajuns în orașele bogate de pe litoral la echivalentul a 250 de euro. În restul țării, voturi s-au vândut cu între 25 și 50 de euro, informează canalul de televiziune „Nova”, care a realizat o investigație la acest subiect.Candidatul la primăria orașului Nesebăr, în a cărui componență se află cea mai mare stațiune maritimă bulgară Slancev bryag, a câștigat alegerile din primul tur, cu peste 62% din voturi, aflându-se timp de 10 zile în arestul poliției sub acuzația de comerț cu voturi, transmite Radio Europa Liberă.

Partidul centrist GERB (membru PPE) al premierului Boiko Borisov a pierdut poziții, dar rămâne prima forță politică. În primul tur al alegerilor locale, GERB a câștigat 11 din cele 28 de centre județene între care Burgas, Stara Zagora, Veliko Târnovo, Vrața, Gabrovo și Montana.

Rezultatul guvernanților este mai slab comparativ cu alegerile locale precedente când socialiștii nu au câștigat nici un mare oraș. Acum stânga și-a dublat practic numărul de consilieri locali. Un tur doi între candidații centriști și cei ai Partidului Socialist va avea loc duminica viitoare la Sofia și în multe alte centre județene. Socialiștii au poziții de plecare mai bune la Ruse, Pernik și Razgrad.

Cu mare atenție va fi urmărit turul doi la Sofia, unde actualul primar din GERB, Iordanka Fandakova, se va confrunta cu ex-avocatul poporului Maia Manolova, sprijinită de PSB. Va învinge candidatul care va reuși să atragă voturile a.z. drepte tradiționale și cele ale tinerilor care au asigurat 12% candidatului organizației civice „Salvează Sofia” Boris Bonev. Puțin probabil este însă un scenariu budapestan în care întreaga opoziție se va uni împotriva unui partid considerat autoritar.

Primul ministru Boiko Borisov a declarat că victoria categorică a partidului său asupra foștilor comuniști garantează stabilitatea guvernării. Borisov a făcut gesturi de conciliere la adresa dreptei.

Liderii blocului naționalist „Patrioții uniți”, care a avut o prestație mai proastă în alegerile locale, au avertizat că viitorul coaliției aflată la guvernare este sigur. Vicepreședintele PSB, Kiril Dobrev, a anunțat că stânga a revenit în guvernarea locală și are șanse reale de a câștiga alegerile la Sofia, Ruse și în alte câteva orașe mari.