Vacanţele în străinătate şi city-break-urile săptămânale în capitale europene care i-au costat pe români 5,3 mld. euro în 2019, cu 45% mai mult faţă de 2018, au fost frânate de pandemia de Covid-19, astfel că doar 20% din turiştii români care plecau de câteva ori pe an în străinătate mai fac acest lucru în prezent, spun specialiştii în turism. O parte din banii cheltuiţi de români în destinaţii precum Grecia, Turcia sau alte locuri exotice pot rămâne în acest an în ţară, în special în zone rurale, unde pensiunile, micile magzine, furnizorii de servicii simt deja o creştere a numărului de turişti români, scrie Ziarul Financiar.
„Undeva la 40% din suma cheltuită anul trecut de români în afară rămân anul acesta în România, adică cam 2 miliarde de euro se întorc în România. Sper ca acest an să fie anul redescoperirii României“, spune Traian Bădulescu, consultant în turism.
Turiştii români au cheltuit anul trecut 5,3 miliarde euro pe vacanţele în străinătate, fiind cea mai mare sumă cheltuită de români în afara ţării, conform datelor Băncii Naţionale a României. Suma lăsată anul trecut de români pe călătoriile în afara ţării este la cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani, fiind de trei ori şi jumătate mai mare faţă de anul 2008, când turiştii români au cheltuit 1,47 miliarde euro pe vacanţele în străinătate. Deficitul din turism a trecut în 2019 de 2 miliarde de euro, pentru că piaţa locală nu a ajuns încă pe lista destinaţiilor de top pentru europeni.
„E un avantaj că rămân bani în ţară, dar un dezavantaj este că va scădea numărul turiştilor străini. Toate ţările au avut de suferit din cauza incoming-ului (n.r. turiştii străini), dar la noi căderea a fost mai lină“, mai spune Bădulescu.