spot_img
14.1 C
București
miercuri, mai 29, 2024
AcasăAnalizeCastelanul lui Putin a învins ANAF

Castelanul lui Putin a învins ANAF

-

Compania de import-export și distribuție de îngrășăminte chimice Gransol Agro SRL din Arad, controlată indirect de ocupanții locurilor 83 și 87 ale topului Forbes al miliardarilor ruși, a câștigat definitiv procesul cu Direcția Generală Antifraudă Fiscală din ANAF în care a contestat decizia Direcției de a o sancționa cu amendă și confiscare de bani pentru că a cumpărat îngrășăminte de la un combinat de profil din Rusia despre care ANAF a susținut că ar fi controlat de un apropiat al președintelui Vladimir Putin, aflat din 2014 pe lista oligarhilor ruși sancționați de UE pentru sprijinirea anexării Crimeei de către Moscova, transmite Profit.ro.

Acționarul majoritar direct al Gransol Agro Arad, cu 70% din capital, este firma elvețiană Zimal SA, potrivit termene.ro. Aceasta este controlată la rândul ei de o altă entitate juridică din Țara Cantoanelor, deținută de Piotr Kondrașev (locul 83 în topul miliardarilor ruși, cu avere estimată la 1,5 miliarde dolari) și Anatoli Lomakin (locul 87, 1,4 miliarde dolari), conform unui document oficial. Cei doi NU se află pe lista neagră a UE nici în prezent, iar firma românească i-a raportat drept beneficiari reali ai săi la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

- Advertisement -

Patronul indirect final al combinatului chimic rus exportator Minudobreniya se susține că ar fi în schimb, conform datelor prezentate public, Arkadi Rotenberg, al 50-lea miliardar al Rusiei, cu avere estimată de Forbes la 3,4 miliarde dolari. Rotenberg este prieten vechi și partener de judo cu Vladimir Putin, deține principalul constructor de conducte de gaze pentru producătorul de stat Gazprom, a construit, printr-o firmă de infrastructură controlată de el, podurile care leagă Crimeea de Rusia, după anexare, a condus o campanie PR de „stimulare” a identității rusești în rândul copiilor din Crimeea, iar mai recent și-a asumat public proprietatea unui luxos palat de pe litoralul Mării Negre, despre care o investigație anticorupție a susținut că ar fi fost fost construit pentru Putin. Rotenberg este vizat de sancțiuni economice atât în UE, cât și în Statele Unite.

După peste 6 ani de la impunerea sancțiunilor la nivel european, în toamna anului 2020, în urma inspecției demarate în luna iulie din acel an, Direcția Antifraudă a ANAF a decis să amendeze firma din România, Gransol Agro, cu 30.000 lei, și să-i confiște peste 1,5 milioane euro, mai mult de 7% din cifra de afaceri anuală pe anul respectiv, cu argumentul că, în perioada aprilie – iulie 2020, ar fi importat de la Minudobreniya circa 6.900 de tone de îngrășăminte contra sumei menționate. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img