spot_img
15.2 C
București
joi, mai 23, 2024
AcasăEconomieAgriculturaCasa primului primar din Alba Iulia aproape o ruină: În 1918 aici...

Casa primului primar din Alba Iulia aproape o ruină: În 1918 aici au avut loc primele şedinţe de lucru ale Consiliului Dirigent – guvernul Transilvaniei desemnat de către Marele Sfat Naţional

-

Casa primului primar român al municipiului Alba Iulia, Camil Velican, şi în care în decembrie 1918 au avut loc primele şedinţe de lucru ale Consiliului Dirigent – guvernul Transilvaniei desemnat de către Marele Sfat Naţional – se degradează pe zi ce trece, în loc să fie un punct de atracţie pentru cei care ajung în oraşul Marii Uniri, transmite Agerpres.

Imobilul a fost construit la începutul secolului al XX-lea şi are o valoare simbolică deosebită pentru că a găzduit mai multe întâlniri ale fruntaşilor ardeleni care au discutat o serie de probleme organizatorice legate de Marea Adunare Naţională din 1 Decembrie 1918, precum şi şedinţele de la Alba Iulia ale organismului desemnat drept Guvern al Transilvaniei. În ciuda acestei încărcături istorice, clădirea nu a avut şansa să se numere printre obiectivele restaurate cu finanţare acordată de autorităţile centrale în contextul Centenarului.

- Advertisement -

Situată în zona centrală a oraşului, în „partea de jos”, casa a fost cumpărată în 2016, cu 120.000 de euro, de către autorităţile locale. Se preconiza atunci ca, până la 1 decembrie 2018, să fie amenajată Casa Memorială „Camil Velican”. După finalizarea documentaţiei tehnice, autorităţile locale au inclus obiectivul pe lista înaintată la Guvern cu proiectele propuse pentru finanţare.

„L-am trecut pe (lista cu – n.r.) obiectivele pe care doream să le restaurăm. Din păcate, nu a fost finanţat atunci. (…). A fost scoasă de pe lista acelui, defunct acum, Departament Centenar. Nu s-a finanţat. (…). Am făcut toate demersurile”, a declarat, pentru AGERPRES, viceprimarul Gabriel Pleşa.

- Advertisement -

El a menţionat că, în timpul mandatului ministrului George Ivaşcu la Cultură, i s-a promis, la sfârşitul anului trecut, că va fi unul din primele trei obiective refinanţate cu banii care nu s-au cheltuit până la 31 octombrie 2018, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

„Din păcate, atunci, Ministerul Finanţelor a luat banii care nu s-au cheltuit, pentru că aveau probleme cu deficitul şi nu s-au mai dat. În iarnă am făcut un alt drum, la noul ministru al Culturii, Daniel Breaz. S-a aşteptat bugetul. După ce a venit bugetul, se pare că nu au găsit banii necesari. Am obţinut o promisiune că, totuşi, la rectificarea bugetară de la jumătatea anului vom obţine, dacă nu total, cel puţin parţial. Deocamdată, nu avem sumele să vedem dacă este aşa sau nu este aşa. Dar, din ceea ce am aflat, telefonic şi pe alte surse, nu ar fi bani, niciun ‘leuţ’ alocat, şi, atunci, am pornit un alt demers. Am început discuţiile cu Consiliul Judeţean Alba, să încercăm un parteneriat. Împreună, printr-un proiect comun, să reuşim să facem acest memorial, practic, al Unirii – Casa Camil Velican”, a explicat viceprimarul Pleşa.

Suma necesară restaurării se ridică la 700.000 de euro, potrivit acestuia. Dacă ar exista banii pentru restaurare, lucrările ar putea fi terminate cam într-un an, a estimat Gabriel Pleşa.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img