Casa boierească Costa-Foru scoasă la vânzare de Sotheby’s

0
default

Casa boierească Costa-Foru, situată pe Dealul Mitropoliei, la 200 de metri de Piaţa Unirii, este de vânzare pe site-ul Sotheby’s International Realty la 1,75 de milioane de euro. Conacul a fost deschis periodic publicului pentru evenimente culturale precum expoziţii, recitaluri, performence-uri ori tururi ghidate, transmite news.ro.

Casa este monument istoric de clasă B, construită în anul 1894 după proiectul faimosului arhitect francez J.E. D’Alfonce de Saint Omer, la comanda familiei Costa-Foru. Timp de mai multe generaţii, familia Costa-Foru avea să dea personalităţi proeminente societăţii româneşti, în secolul al XIX-lea şi la începutul secolului XX.

Casa are 16 camere şi 7 băi, fiind ridicată pe un teren de 492 de metri pătraţi. 

Din 1894 şi până în anul 1935, în casă au locuit Maria Costa-Foru, nepoata bancherului bucureştean Christophi Zerlenti, şi Constantin Gh. Costa-Foru, fiul primului rector al Universităţii din Bucureşti, ministrul justiţiei din timpul domnitorului Alexandru I. Cuza, împreună cu copiii lor.

Interiorul casei datează din epoca anilor 1900, cu modificări la sfârşitul anilor 1930. Stilul dominant este eclectic francez la etajele superioare, iar restructurarea etajelor inferioare arată influenţe maur-florentine.

Toate saloanele mari au şeminee comandate şi executate la Viena, unul dintre ele realizat din marmură neagră, şi sobe de cahle, cu caracter de unicat. Sistemul de încălzire este completat de calorifere din oţel, conectate la centrala termică.