spot_img
27.1 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăALEGERI 2020Cartea poloneză a lui George Simion, un bluf? CONTROVERSA ZILEI DE ANDREI...

Cartea poloneză a lui George Simion, un bluf? CONTROVERSA ZILEI DE ANDREI BĂDIN

-

de Andrei Bădin

George Simion, co-președintele AUR, a mers la Varșovia și Bruxelles pentru a se întâlni cu conservatorii polonezi și conservatorii europeni cu dorința afilierii la grupul conservator-refornator din PE. Practic Simion nu a ales binomul Salvini-Le Pen mai apropiat de Moscova, ci gruparea condusă de la Varșovia care este virulent antirusească. 

- Advertisement -

De fapt cele 2 grupări naționaliste europene diferă doctrinar mult mai mult. PiS, partidul de guvernământ din Polonia, unde a fost Simion, poate fi catalogat mai degrabă drept conservator social. În noiembrie 2019, PiS a recâștigat alegerile parlamentare cu 44,4% față de 37,6% în 2015. Explicația: creşterea alocaţiei pentru copii, pensiile suplimentare anuale, scutirea de impozite pentru tinerii cu vârste sub 26 de ani şi ridicarea venitului minim pe economie, toate acestea aplicate consecvent şi însoţite de retorica patriotică au constituit reţeta succesului lui Kaczynski la scrutinul legislativ.

Ceva din toate astea a încercat să copieze și Liviu Dragnea în PSD, dar din alte motive pe care nu insistăm aici a eșuat în fapt.

- Advertisement -

În prezent pare greu de crezut că AUR are resursa umană pentru a face programe sociale gen PiS. Singurul mai apropiat de partea economică este Călin Georgescu, premierul dorit de AUR.

Pe de altă parte ar trebui spus că în AUR sunt de fapt cel puțin 3 grupări. Cea condusă de George Simion, una de Claudiu Târziu și o alta de celebra doamnă Sosoancă. În prezent nu avem dispute la vedere în AUR, dar probabil o dată cu apropierea prezidențialelor cuțitele se vor ascute și războiul Simion-Sosoancă va deveni vizibil.

Pentru AUR urgentă este lămurirea balanței de putere din partid și definirea și unei strategii social-economice. Naționalismul e bun, poate aduna niște voturi, dar vine imediat examenul realității, iar fără un program social-economic coerent totul se va prăbuși pe modelul castelelor de nisip din Spania. Iar cartea poloneză se va dovedi un bluf.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img