Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) îşi încurajează simpatizanţii să se declare maghiari la apropiatul recensământ din România.
CNS şi-a publicat din nou, joi, hotărârea pe care a adoptat-o înainte de recensământul anterior, în anul 2011.
Documentul evocă faptul că CNS s-a angajat încă în documentele adoptate la şedinţa de constituire pentru autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, propunându-şi ca obiectiv recunoaşterea competenţelor suplimentare care servesc “protecţia identităţii comunităţii naţionale maghiare pe teritoriul autonom”.
CNS a reamintit că ideologii naţionalismului românesc au solicitat încă în deceniile dintre cele două războaie mondiale ca secuii să fie consideraţi ca naţionalitate separată. În acest fel, au vrut să şteargă o comunitate maghiară care trăieşte în bloc compact la sute de kilometri de graniţa cu Ungaria, stabilită după Trianon. În următoarea etapă ei ar fi vrut să demonstreze originea românească a secuilor. În 1977, dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu a încercat să transpună în practica recensămintelor această teorie. Încercarea a eşuat însă din cauza loialităţii secuilor şi a asumării conştiente a identităţii maghiare.
“După schimbarea de regim, România a păstrat din trecut, tocmai în privinţa problemei naţionale, o moştenire care este o povară pentru democraţie şi un obstacol în calea egalităţii depline şi efective în drepturi ale cetăţenilor săi”, a constatat CNS, adăugând: “secuii au fost întotdeauna conştienţi că sunt păstrătorii tradiţiilor maghiare cele mai vechi şi cele mai pure, că misiunea lor istorică este protejarea naţiunii maghiare şi a Ungariei, că ei sunt tribul cel mai autentic printre maghiari. În consecinţă, noi, secuii, ne vom declara maghiari când suntem întrebaţi astăzi, chiar şi cu ocazia recensământului, iar acest lucru o vor face şi descendenţii noştri”, precizează documentul formulat în urmă cu 11 ani şi republicat acum.
CNS a completat documentul afirmând că cartea de identitate secuiască, a cărei introducere a fost hotărâtă în decembrie anul trecut, le va oferi secuilor posibilitatea de a-şi exprima identitatea şi de a se declara cu mândrie secui, ca parte a naţiunii maghiare. CNS a adăugat, de asemenea, că această carte de identitate secuiască va oferi pentru secui şi posibilitatea propriului recensământ.
Luarea de poziţie este semnată de Balázs Izsák, preşedintele CNS.
În România, prima fază a recensământului începe pe 14 martie, oferind populaţiei posibilitatea de a completa formularul de recensământ personal, pe o interfaţă online. Săptămâna trecută a avut loc o dezbatere aprinsă pe site-urile de socializare pe marginea chestionarului de recensământ supus dezbaterii publice, care oferă 6 subcategorii pentru naţionalitatea română, 5 pentru cea germană şi 13 pentru cea romă, în timp ce naţionalitatea maghiară nu are subcategorii. Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen a anunţat că va iniţia includerea în chestionar a secuilor şi a ceangăilor ca subcategorii ale naţionalităţii maghiare.