spot_img
8 C
București
duminică, noiembrie 27, 2022
Acasă#AtacuriFrantaCălugărițele martore la uciderea preotului Hamel povestesc ce au vorbit cu jihadiștii

Călugărițele martore la uciderea preotului Hamel povestesc ce au vorbit cu jihadiștii

-

Un dialog suprarealist a avut loc marți în biserica din localitatea Saint-Etienne-du-Rouvray, în nordul Franței, după asasinarea preotului Jacques Hamel, între cei doi atacatori jihadiști și două călugărițe reținute în interiorul edificiului, după cum au povestit acestea din urmă pentru săptămânalul catolic La Vie, relatează AFP conform Agerpres.

- Reclama -

În timp ce preotul de 85 de ani, căruia tocmai i se tăiase gâtul, și un credincios grav rănit se aflau la pământ, cei doi agresori, care până la acel moment dăduseră dovadă de agresivitate și de o stare de nervozitate, și-au schimbat brusc comportamentul. „Am avut dreptul la un surâs de o secundă. Nu un surâs de triumf, ci un surâs dulce, al cuiva bucuros”, povestește sora Huguette Péron.

Sora Hélene Decaux, 83 de ani, și soția credinciosului rănit, de asemenea în vârstă de peste 80 de ani, au cerut voie să se așeze. Unul dintre ucigași a acceptat. „I-am cerut bastonul meu, el mi l-a dat”, precizează sora Hélene.

Apoi conversația a luat o turnură religioasă. Unul dintre cei doi atacatori a întrebat-o pe sora Hélene dacă știe Coranul. „Da, îl respect așa cum respect și Biblia, am citit mai multe versete. Și ceea ce m-a frapat în mod special sunt versetele despre pace”, a răspuns călugărița.

„Pacea, asta este ceea ce vrem (…) Atât timp cât vor exista bombe asupra Siriei, vom continua atentatele. Și acestea vor avea loc zilnic. Când voi vă veți opri, ne vom opri și noi”, i-a răspuns interlocutorul său.

„Ți-e frică să mori?”, o întreabă apoi acesta din urmă. La răspunsul negativ al călugăriței, el continuă: „De ce?”. „Cred în Dumnezeu și știu că voi fi fericită”, a replicat sora Hélene, care mărturisește că s-a rugat în gând la Fecioara Maria și s-a gândit la Christian de Chergé, stareț la mănăstirea Tibéhirine (Algeria) asasinat alături de alți șase călugări în 1996.

Cu sora Huguette, conversația s-a purtat despre Iisus. „Iisus nu poate fi om și Dumnezeu. Voi sunteți cei care vă înșelați”, a spus celălalt atacator. „Poate, însă ar fi păcat”, a răspuns sora Huguette. „Gândindu-mă că voi muri, mi-am oferit viața lui Dumnezeu”, a adăugat ea.

„În mod vizibil, ei așteptau poliția”, consideră sora Hélene. La scurt timp, cei doi bărbați au încercat să iasă luându-le pe cele trei femei drept scuturi umane. „Însă nu s-au pus complet în spatele nostru. Ai putea crede că mergeau la întâlnirea cu moartea”, adaugă ea.

Prezentă la slujbă în momentul intrării teroriștilor, o a treia călugăriță, sora Danielle Delafosse, a reușit să iasă din biserică și să dea alerta.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img