spot_img
13.7 C
București
sâmbătă, martie 25, 2023
AcasăActualitateCafteala liberalilor cu USR-PLUS în biroul premierului

Cafteala liberalilor cu USR-PLUS în biroul premierului

-

Printr-o decizie luată miercuri de Florin Cîțu se stabilește o nouă organigramă a Cancelariei premierului, dar și atribuțiile care revin în interiorul acesteia. Premierul Florin Cîțu a venit miercuri cu o nouă decizie legată de Cancelarie. Și de această dată atribuțiile care revin șefului Cancelariei sunt mai mici decât cele ale directorului de cabinet al premierului, transmite Radio Europa Liberă..

- Reclama -

Șeful Cancelariei este desemnat de USR-PLUS.

Cancelaria Prim-Ministrului este condusă de șeful cancelariei, cu rang de ministru, numit și eliberat din funcție prin decizie a prim-ministrului. În cadrul Cancelariei Prim-Ministrului își desfășoară activitatea unul sau mai mulți secretari de stat și consilieri de stat, precum și directorul de cabinet al prim-ministrului, cu rang de secretar de stat”, se arată în decizia privind atribuțiile, organizarea și funcționarea Cancelariei.

Surpriza apare însă când se împart atribuțiile care revin directorului de cabinet al premierului Florin Cîțu în interiorul Cancelariei. După ce sunt enumerate atribuțiile de mai jos, ele nu sunt trecute în dreptul șefului Cancelariei, ci în dreptul omului desemnat de premier.

  • Are atribuții legate de relația premierului cu presa internă și internațională
  • Colaborează cu Ministerul de Externe pentru implementarea politicilor și stabilirea obiectivelor în domeniul relațiilor internaționale. Alcătuiește împreună cu Ministerul de Externe agenda de politică externă a premierului.
  • Alături de SGG, asigură relația cu Parlamentul
  • Analizează, verifică și valorifică informațiile din domeniul securității naționale

Surse din USR-PLUS au declarat pentru Europa Liberă că persoana care urma să ocupe postul de șef al Cancelariei nu dorește să facă figurație în Guvern. Reprezentanții USR-PLUS consideră că premierul Cîțu vrea să fenteze înțelegerea inițială, prin golirea de conținut a funcției și că a forțat nota în relația cu partenerii de guvernare.

Postul revenea celor de la PLUS, iar nemulțumirea există în partid din cauza acestor decizii. Nu putem avansa pe calea reformelor dacă se iau astfel de decizii”, au spus surse politice pentru Europa Liberă.

Propunerea PLUS pentru acest post urma să fie Victor Giosan, care a cerut garanții că postul pe care îl va ocupa va rămâne cu atribuțiile din perioadele anterioare.

Este posibil ca Giosan să nu renunțe la proiectele pe care le are în desfășurare pentru a intra în Guvern ca șef al Cancelariei. Nu vrea să aibă o funcție fără principalele ei atribuții”, au precizat sursele citate.

Potrivit acestora, poziția lui Florin Cîțu arată destul de evident intenția sa de a securiza pozițiile cheie din jur.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img