Premierul Italiei, Mario Draghi, i-a prezentat demisia preşedintelui Sergio Mattarella. Draghi nu a reușit să obțină, miercuri, votul de încredere în Senat. Presa internațională vorbește despre un moment foarte complicat pentru Europa și pentru coaliția internațională în sprijinul Ucrainei, transmite RFI.
„În Italia, Mario Draghi aruncă prosopul”, citim în Libération:
„Mario Draghi renunță. Nicio șansă pentru el să guverneze Italia cu o susținere atât de mică”.
Sfârșitul erei lui Mario Draghi în Italia, un șoc pentru toată Europa, titrează Le Monde:
Momentul nu putea fi mai rău pentru Italia, pentru zona euro și pentru Uniunea Europeană (UE) în ansamblu. Această „furtună perfectă” a fost declanșată de Forza Italia (partidul de dreapta al lui Silvio Berlusconi), Liga (formațiunea de extremă dreapta a lui Matteo Salvini) și formațiunea antisistem Mișcarea Cinci Stele (M5S). Miercuri, ele u refuzat să participe la votul de încredere solicitat de Draghi în Senat.
Ziarul francez vorbește și despre „răsturnările geopolitice care s-ar putea produce prin revenirea la putere, la viitoarele alegeri, a acestor formațiuni cu un trecut greu de complezență față de Vladimir Putin. Și aceasta, în toiul preocupărilor energetice din apropierea iernii. Depinde de italienii pro-europeni să se mobilizeze și de UE să acționeze cu tact pentru a evita acest scenariu de coșmar”, conchide Le Monde.
Globe&Mail apreciază că „tulburările nu puteau veni într-un moment mai rău pentru cea de-a treia economie a zonei euro. La fel ca multe țări, Italia se confruntă cu creșterea prețurilor pentru orice, de la alimente până la utilitățile casnice, ca urmare a invaziei Moscovei. În plus, suferă și de o secetă prelungită care amenință recoltele. În același timp, Italia se străduiește să-și pună în aplicare programul de redresare a pandemiei finanțat de UE. Orice instabilitate din Italia s-ar putea răspândi în restul Europei”.
Potrivit Financial Times, plecarea lui Draghi va însemna „un regres pentru alianța occidentală împotriva invadării Ucrainei de către Rusia. Liderul italian a adoptat o atitudine fără compromis față de Moscova și a fost un arhitect cheie al sancțiunilor dure împotriva președintelui rus Vladimir Putin. Berlusconi, fost premier, a avut legături personale strânse cu Putin, cu care a fost cândva în vacanță, în timp ce Salvini a fost un admirator al liderului rus”.