spot_img
26.1 C
București
duminică, octombrie 1, 2023
AcasăControversa Zilei de Andrei BădinCăderea Bastiliei 2022: Naționaliștii de stânga și dreapta au peste 50% din...

Căderea Bastiliei 2022: Naționaliștii de stânga și dreapta au peste 50% din Franța, prăbușirea rușinoasă a partidelor tradiționale CONTROVERSA ZILEI DE ANDREI BĂDIN

-

de Andrei Bădin

- Reclama -

Emmanuel MACRON a câștigat primul tur al prezidențialelor franceze cu circa 27%. Marine LE PEN, dreapta naționalistă, e pe locul 2 cu circa 24%, iar pe locul al treilea Jean-Luc MÉLENCHON, stânga naționalistă, circa 21%. Toți ceilalți candidați sunt sub 7%.

Dreapta Republicană a obținut prin Valérie PÉCRESSE sub 5%, iar socialiștii prin primărița Parisului Anne HIDALGO undeva la 1,70%. Cele 2 partide tradiționale care ani de-a rândul au condus Franța sunt acum la nici 7%. Un eșec rușinos al partidelor tradiționale ținând cont că Éric ZEMMOUR, dreapta naționalistă, singur, a luat 7%.

Dreapta și stânga naționalistă au împreună peste 50% dacă adunăm voturile lui Le Pen, Melenchon și Zemmour. Numai că cele 3 forțe nu reușesc să se pună la masă. Melenchon a indicat votanților săi să voteze cu Macron, Zemmour- Le Pen. Datele sociologice indică însă că votanții lui Jean Luc sunt împărțiți, la fel și la Dreapta Republicană. Iar toți analiștii sunt de părere că Palatul Elysees se joacă chiar dacă Macron pare că are prima șansă.

Macron are 2 mari probleme: creșterea prețurilor și a vârstei de pensionare. Iar sondajele dinainte de primul tur indicau că 7 din 10 francezi vor o schimbare.

Pe de altă parte precedentele prezidențiale au indicat că în turul 2 apare o categorie de votanți care nu votează în primul tur, iar o parte din cei din primul tur nu se mai prezintă.

Le Pen are dezavantajul unui program neclar, lipsa unui discurs care să atragă în schimb ce Melenchon, Zemmour și chiar Macron stăpânesc impecabil arta oratoriei.

Americanii, germanii, rușii, chinezi și alții privesc cu atenție alegerile din Franța. Au exemplul Germaniei unde Scholtz în ciuda unei victorii nu reușește să găsească butoanele Puterii, iar Macron a preluat aparent conducerea Europei. Ori o Franța slăbită convine tuturor.

După prezidențiale vin legislativele…Jocurile nu sunt făcute!

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img