spot_img
16.1 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăALEGERI 2020Cacealmaua Inspectorul Pădurii

Cacealmaua Inspectorul Pădurii

-

Agent Green, Declic și Greenpeace acuză Ministerul Mediului că aplicația și portalul Inspectorul Pădurii asociate noului SUMAL 2.0 sunt private de informații publice, cu încălcarea HG 497/2020, elementele cheie fiind secretizate și făcând imposibilă realizarea unor anchete independente.

Organizatorii Marșului pentru Păduri, Agent Green, Declic și Greenpeace, cer Ministerului Mediului să publice de urgență, atât în aplicația mobilă, cât și pe portalul Inspectorul Pădurii, toate informațiile de interes public garantate prin normele de aplicare ale HG 497/2020.

- Advertisement -

Organizațiile cer, de asemenea, tragerea la răspundere a funcționarilor din minister care au girat această secretizare pe care ei o numesc abuzivă.

„Au dispărut complet straturile cu ariile protejate și toate pădurile virgine și potențial virgine. Nu se mai poate vedea informația privind specia de arbori transportată, informație care a fost înlocuită cu grupe generale, precum rășinoase sau foioase. Nu apar nici măcar promisele hărți de înaltă rezoluție”, a explicat Antoniu Bumb, coordonator campanii păduri al Declic.

- Advertisement -

„Publicul nu mai are acces la transporturile de lemn mai vechi de 3 zile, deși sistemul stochează toate transporturile din 2008 încoace. Este o amputare mult mai gravă decât făcuse conducerea din anii 2017-2019 și, pe care, printr-o luptă consecventă alături de celelalte ONG-uri, o corectasem în anul 2020”, reclamă Gabriel Păun, președintele Agent Green.

„Nici ruta unui camion nu este disponibilă și nici destinația. Alertele din zonele unde lipsesc arbori au dispărut, iar fotografiile cu încărcătura, prevăzute în HG, nu sunt disponibile pe noua aplicație. Pentru public este singurul mod de a distinge camioanele legale de cele care fac multiple transporturi pe zi cu un singur set de documente”, a adăugat Ciprian Galușcă, coordonator campanii păduri al Greenpeace România.

Totodată, organizațiile își exprimă susținerea față de noul SUMAL 2.0, chiar dacă, susțin aceștia, „operatorii economici au întâmpinat probleme la introducerea și procesarea datelor, fapt care cauzează o reticență majoră a industriei.”

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img