Cacealmaua americană cu kurzii

0
62

SUA îşi vor continua retragerea din nordul Siriei şi niciun soldat american nu va ajuta să se facă respectată „zona de securitate” între kurzi şi Turcia, a avertizat vineri ministrul american al apărării, Mark Esper, citat de France Presse.

Esper a precizat presei la Pentagon că forţele americane vor rămâne în contact cu Turcia şi combatanţii kurzi din Forţele Democratice Siriene (FDS), cărora SUA le-au fost aliate în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

„SUA îşi continuă retragerea deliberată din nord-estul Siriei, aşa cum a anunţat anterior. Protecţia soldaţilor noştri rămâne prioritatea noastră absolută şi, ca întotdeauna, forţele americane se vor apăra împotriva oricărei ameninţări” în timpul acestei retrageri, a menţionat el.

„Niciun soldat nu va participa pe teren la respectarea acestei zone de securitate, dar vom rămâne în comunicare cu Turcia şi combatanţii FDS”, a adăugat ministrul.

Potrivit unui înalt responsabil al Pentagonului, SUA vor menţine totuşi o supraveghere aeriană a zonei pentru a se asigura în special de securitatea închisorilor unde sunt deţinuţi combatanţii Statului Islamic.

Ministrul apărării a indicat că i-a telefonat omologului său turc, Hulusi Akar, pentru a protesta împotriva încălcărilor încetării focului anunţate joi.