UE ar putea stabili un preț maximal pentru fiecare tehnologie la electricitate, propune la RFI eurodeputatul PNL Cristian Bușoi, președintele Comisiei de Energie și Industrie din PE. El atrage atenția pe de altă parte că plafonarea prețului la gazele importate din Rusia este o măsură ce trebuie bine gestionată, pentru că poate oferi Gazprom un pretext de a opri cu totul fluxul de gaze, lucru ce ar fi un act de terorism economic.
Cristian Bușoi spune în contextul în care criza din energie se accentuează că ”situația este extrem-extrem de îngrijorătoare. În opinia mea, ceea ce s-a anunțat până acum este binevenit, dar nu este suficient. Au fost și în trecutul apropiat măsuri foarte bune, cu umplerea depozitelor de gaz cu minim 80%, cu o cerere de a reduce voluntar cu 15% consumul de gaz, strategia Repower EU, care pune un accent puternic pe energiile regenerabile și în același timp dă CE anumite prerogative să negocieze cu alți furnizori de gaz, alții decât Rusia și cu toate acestea, vedeți bine că suntem încă într-o spirală a creșterii prețurilor și există o îngrijorare foarte mare că în această iarnă prețurile vor fi și mai mari și chiar la nivel de gaz putem să nu avem suficient, dacă nu vom mai primi nici un fel de gaz, deloc, ca import, din partea Federației Ruse. De asta și măsura cu prețul maximal pe importuri doar din Federația Rusă, care, sigur, se înscrie în măsurile corecte și normale de a pedepsi agresiunea ilegală împotriva Ucrainei și de a determina o revenire în hotarele lor și să nu mai agreseze națiuni independente, totuși trebuie bine comunicată, trebuie bine gestionată, pentru că poate oferi Gazprom o scuză, un pretext de a opri cu totul fluxul de gaze, în condițiile în care acest lucru ar fi un act de terorism economic”.
Eurodeputatul PNL propune un preț maximal pentru fiecare tehnologie la electricitate: ”Pentru o perioadă scurtă de timp, pentru șase luni, așa cum de fapt spun și legile europene în domeniu în acest moment, se pot lua măsuri extraordinare. De exemplu, un preț maximal pentru fiecare tehnologie la electricitate, pentru electricitatea produsă din regenerabile, pentru cea produsă din nuclear, pentru cea produsă din hidro, pentru cea produsă pe bază de cărbune și sigur, pentru cea produsă de gaz, gazul fiind astăzi partea care crește artificial prețul la toată electricitatea din UE. De asemenea, există această metodologie a costului marginal, mecanism care pe bursele de electricitate, pe piața din ziua următoare, face ca toate prețurile să se alinieze la prețul cel mai mare, la tehnologia cea mai scumpă, gândită inițial pentru a susține energiile regenerabile și investițiile în energii curate, astăzi funcționează acest mecanism împotriva cetățenilor europeni, împotriva industriilor europene, pentru că așa cum spuneam crește artificial prețul electricității produse din surse care în mod evident îl produc mult-mult mai ieftin decât cea produsă din gaz”.