spot_img
23.9 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăAnalizeBulgarul care vrea să cumpere Telekom România: Șofer la UTC-ul de la...

Bulgarul care vrea să cumpere Telekom România: Șofer la UTC-ul de la Sofia, binecuvântat de Securitate, contrabandă cu Doctorul și devalizarea economiei

-

Oligarhul bulgar, Spas Rusev, care a depus o ofertă pentru preluarea diviziei de mobil a Telekom România are la activ decapitalizarea operatorului bulgar de telecomunicații BTK. Devalizarea acestei companii a atins 30 de milioane de euro, bani investiți ulterior în fotbal, transmite Radio Europa Liberă.

RELATAREA RADIO EUROPA LIBERĂ:

- Advertisement -

Spas Rusev este una din cele mai emblematice figuri ale tranziției bulgare fără a fi lider de partid sau a ocupa posturi importante în administrația. El însă a reușit să participe la toate activitățile aducătoare de profit – de la Agenția pentru ajutoare străine prin privatizari și licitații cu rezultate dinăinte cunoscute până la achiziționarea de proprietăți imobiliare la preț de nimic.

După cum notează agenția Frognews, ca mai toți milionarii apăruți pe ruinele comunismului, în 1990 Rusev, pe atunci în vârstă de 36 de ani, a avut un CV nu atât de impresionant – educator la orfelinat, organizator de discoteci, șef de brigazi UTC-iste, șofer la CC a UTC-ului bulgar unde a devenit prieten cu un alt viitor capitalist – Vladimir Grașnov, fiu de ministru.

- Advertisement -

Cariera sa continuă, cu binecuvântarea prezumptivă a securității, în postul de șofer al celui mai tânăr membru al biroului politic al Partidului Comunist din Bulgaria.

După căderea lui Jivkov, în calitatea de vicepreședinte al Agenției pentru ajutor străin prin firma sa „Artemis” a distribuit alimente deficitare și a împărțit primele tranșe financiare europene.

A plecat la Londra unde a devenit prieten oameni din anturajul viitorului prim-ministru Simeon de Saxa Coburg Gotha care vor forma echipa sa economică. Frognews scrie despre prezumptivele sale legături cu unul din capii contrabandei bulgare Ivan Todorov zis Doctorul.

Adevărata cariera de afaceri a lui Rusev a început cu instalarea în 2001 a guvernului Simeon de Saxa Coburg Gotha. Este considerat cardinalul cenușiu al echipei sale economice.

Interesele lui Rusev sunt concentrate în domeniul telecomunicațiilor și în media. Împreună cu iranianul Eskadar Maleki înregistrează compania „Telelink” cu capital din zone off-shore. Participă la privatizarea Companiei bulgare de telecomunicații BTK. Cele aproximativ 20 de companii ale sale căștigă cu regularitate licitații de milioane. Fiul său devine proprietar al unor parcuri de energie solară.

După falimentlul băncii KTB un consorțiu cu participarea băncii ruse VTB Capital condus de Rusev (46% din capital) căștiga licitația pentru BTK. În presa bulgară a apărut informația că 240 din cele 330 de milioane de euro au venit de la ruși. Banca VTB este pe lista americană și europeană de sancțiuni.

Au urmat dispute judiciare cu participarea omului rus de afaceri Dmitrii Kosarev. Un tribunal britanic a confirmat, cu căteva zile în urmă, legalitatea vănzării celui mai mare telecom bulgăresc. În calitate de acționar majoritar Rusev a salutat decizia. Oponenții săi au declarat însă că achiziția BTK a avut la baza resursele proprii ale companiei și a fost urmată de o decapitalizare evaluată la 30 de milioane de euro până la finele lui martie 2017.

O parte din bani a fost folosită pentru achiziționarea celui mai mare club bulgar de fotbal „Levski”. Până la urmă Rusev a lăsat echipa cu datorii de 16 milioane de euro – cea mai mare parte la fisc.

În mai a.c. o companie în care Rusev este acționar majoritar a cumpărat 65% din telecomul albanez.

Publicația „Finantial Times” a informat, citându-l pe Rusev, că cel mai mare telecom bulgăresc va fi vândut din nou. Prețul prezumptiv este de 1,2 miliarde euro – aproape de 4 ori mai mare decât cel la care afost cumpărat în urmă cu 4 ani. Profitul anual brut al companiei este evaluat la 190 de milioane de euro.

Omul de afaceri Spas Rusev, care a depus o ofertă angajantă, este favorit pentru a prelua divizia de mobil a Telekom Romania, au declarat surse apropiate discuţiilor, pentru Newsin. Ceilalţi trei ofertanți sunt RCS&RDS, companie controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari, grupul francez Orange şi compania rusă ER-Telecom, printre cei mai mari 10 jucători din industria de telecomunicaţii din Rusia.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img