spot_img
5.4 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăAnalizeBulgaria: Compensațiile europene pentru fermieri nu sunt suficiente. Porumbul ucrainean este modificat...

Bulgaria: Compensațiile europene pentru fermieri nu sunt suficiente. Porumbul ucrainean este modificat genetic

-

Oricare ar fi compensaţiile de la Comisia Europeană (CE), acestea nu vor fi suficiente, a declarat ministrul Agriculturii, Yavor Gechev, ca răspuns la întrebările deputaţilor, în timpul unei audieri în Parlament, miercuri, cu privire la intenţia Guvernului de a ridica restricţiile impuse accesului la produsele originare din Ucraina.

El a explicat că producţia prea mare este o problemă, iar Bulgaria se va confrunta cu dificultăţi în vânzarea producţiei. Audierea din Adunarea Naţională a fost la solicitarea grupului parlamentar Vazrazhdane.

- Advertisement -

În pofida recoltei mai slabe, suprasaturarea pieţei din regiunea Mării Negre duce la anomalii pe care nu le putem controla, a spus Gechev, adăugând că fiecare dintre ţări are propriile anomalii.

Problema este că avem aproximativ trei miliarde de euro în producţie, pe care cu greu îi vom realiza, a spus el.

- Advertisement -

Grâul disponibil la 31 martie 2022 era de 1.600.000 de tone, şi în aceeaşi perioadă a anului era de 2.400.000 de tone, a subliniat ministrul Agriculturii. Potrivit cifrelor date publicităţii de ministru, cantităţile de porumb şi floarea soarelui sunt şi în acest an mai mari.

În ceea ce priveşte grâul, avem cu 32% mai puţine exporturi, deşi recolta este mai slabă, a spus ministrul Agriculturii.

Potrivit acestuia, recoltarea grâului începe în iunie, iar depozitele trebuie golite până atunci.

Gechev a descris problemele controlului fitosanitar al produselor importate din Ucraina drept „un subiect extrem de important”. El a explicat că Ucraina foloseşte substanţe care nu sunt autorizate în Uniunea Europeană, dar asta nu înseamnă că grâul nu îndeplineşte cerinţele. El a adăugat că Bulgaria este a doua ţară din lanţ, controlul este de asemenea făcut de România.

Fiecare probă este testată pentru organisme modificate genetic (OMG), rezultatele probelor se cunosc în aproximativ 10 zile, a subliniat Gechev. El a remarcat că nu există îngrijorări cu privire la OMG-urile din floarea-soarelui, dar porumbul este o poveste diferită.

„Există o decizie a Consiliului de Miniştri care va trebui să fie modificată în urma interdicţiei europene”, a mai adăugat ministrul.

Dacă Bulgaria nu ridică interdicţia, nu va putea beneficia de fondurile relevante, a subliniat Gechev. El a sesizat deja problema ministrului Economiei.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img