spot_img
22.5 C
București
miercuri, iunie 26, 2024
AcasăAnalizeBudapesta: Ucraina trebuie să înceteze să mai priveze de drepturi minoritatea maghiară!

Budapesta: Ucraina trebuie să înceteze să mai priveze de drepturi minoritatea maghiară!

-

Guvernul Ungariei solicită Parlamentului, Guvernului şi preşedintelui Ucrainei să pună capăt privării de drepturi a minorităţii maghiare şi să restabilească drepturile de care s-a bucurat anterior comunitatea maghiară, în conformitate cu recomandarea Comisiei de la Veneţia, a declarat, joi, Tamás Menczer, secretar de stat pentru relaţii bilaterale din cadrul Ministerului ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, la o conferinţă de presă organizată la Budapesta.

- Reclama -

Cu această ocazie, secretarul de stat a subliniat că solicită Bruxelles-ului şi organismelor de la Bruxelles să pună în sfârşit pe ordinea de zi privarea de drepturi a minorităţii maghiare din Ucraina şi să ia măsuri pentru a se asigura ca minoritatea maghiară să îşi recapete drepturile confiscate, existente anterior.

- Advertisement -

Bruxelles-ul este preocupat în egală măsură de imigranţi şi de diferitele minorităţi sexuale, aşa că este timpul să abordeze o problemă extrem de gravă şi o problemă reală privind protecţia minorităţilor, a declarat Tamás Menczer.

Acesta a făcut referire la amendamentele recent adoptate la Legea educaţiei, la Legea limbii şi la Legea minorităţilor din Ucraina, şi a subliniat că acestea sunt măsuri care se suprapun în mod clar, sunt bine gândite, şi sunt în totală contradicţie cu tratatele bilaterale, cu acordurile internaţionale şi cu toate valorile europene.

- Advertisement -

Tamás Menczer a explicat că Legea educaţiei ia dreptul şi oportunitatea elevilor maghiari de a învăţa în limba lor maternă. Legea prevede că elevii, care anterior puteau studia în limba maternă, sunt obligaţi, începând cu clasa a cincea, să studieze în limba ucraineană cel puţin 20 % din programa şcolară, din clasa a noua cel puţin 40 %, iar din clasa a zecea cel puţin 60 % din programa şcolară în limba statului. Nu există o limită superioară, aceasta depinde de şcoală şi de director, a atras atenţia secretarul ungar de stat.

Politicianul a subliniat că această lege nu va atinge, cu siguranţă, obiectivul politic al părţii ucrainene ca toată lumea să înveţe ucraineana, deoarece o limbă poate fi predată doar la orele de limbă.

Tamás Menczer a explicat că scopul legii este să erodeze complet învăţământul în limba maghiară, ceea ce reprezintă un nou pas spre asimilarea comunităţii maghiare din Ucraina Subcarpatică. Dacă nu există învăţământ în limba maternă, nu mai este nevoie de profesori maghiari, iar părinţii se vor întreba de ce ar trebui să îşi mai înscrie copiii în şcolile maghiare, a mai afirmat politicianul de la Budapesta.

Acesta a negat că intrarea în vigoare a acestei legi a fost amânată din septembrie anul acesta pentru septembrie anul viitor. Legea va intra în vigoare în luna septembrie a acestui an pentru clasele a cincea şi a şasea, a precizat Menczer.

Acesta a mai adăugat că autorităţile ucrainene au decis să schimbe şi numele şcolilor, respectiv să fie îndepărtate plăcuţele cu numele în limba maghiară de pe faţadele instituţiilor.

Aceste şcoli nu vor fi instituţii de învăţământ ale minorităţilor naţionale, ci şcoli ucrainene în care elevii vor învăţa anumite materii în limba maghiară, a explicat secretarul de stat.

De asemenea, acesta a subliniat că legea a fost examinată de Comisia de la Veneţia care a declarat foarte clar că este necorespunzătoare.

În ceea ce priveşte legea limbilor din Ucraina, Tamás Menczer a explicat că aceasta va trece dincolo de problemele educaţiei şi va restricţiona utilizarea limbii materne în alte domenii ale vieţii făcând obligatorie utilizarea exclusivă a limbii de stat în alte domenii ale vieţii publice, culturii, presei şi administraţiei oficiale.

Doar conversaţiile private şi ceremoniile religioase nu vor fi afectate de această reglementare, ceea ce înseamnă că “este posibilă utilizarea limbii maghiare acasă, între patru pereţi”, a adăugat acesta.

Politicianul a menţionat că şi Comisia de la Veneţia a examinat această lege şi a constatat, de asemenea, că este contrară valorilor şi normelor europene.

Secretarul de stat a vorbit şi despre modificarea Legii minorităţilor subliniind că legea consolidează de fapt Legea educaţiei şi Legea limbilor şi acoperă aspecte care nu sunt reglementate de acestea, în efortul de a se asigura ca drepturile minorităţilor să fie reprezentate la cel mai mic nivel posibil şi să fie restrânse cât mai mult domeniile posibile de aplicare ale acestora.

Tamás Menczer a subliniat că toate acestea au loc în paralel cu cea mai mare operaţiune umanitară din istoria Ungariei care a preluat, până în prezent, peste un milion de persoane care s-au refugiat aici din cauza războiului.

Livrările umanitare provenite din Ungaria sunt în curs de desfăşurare. În Ucraina se construiesc grădiniţe, spitale, aziluri pentru mame, cu sprijinul Ungariei. Acesta a mai adăugat că 1 300 de grădiniţe şi şcoli din Ungaria au primit copii care au fost nevoiţi să părăsească Ucraina.

Tamás Menczer a subliniat că şi Comisia Europeană a declarat că Ucraina poate deveni membră a UE şi poate avansa în procesul de integrare dacă va finaliza procesul de modificare a legislaţiei privind minorităţile, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia. În acelaşi timp, Comisia a declarat că Ucraina nu a pus în aplicare recomandările, adică nu poate avansa în niciun fel spre aderarea la UE.

Nici Ungaria şi nici Guvernul ungar nu pot sprijini aspiraţiile de integrare euro-atlantică ale Ucrainei până când nu se va pune capăt privării de drepturi şi până când nu vor fi restabilite drepturile anterioare ale comunităţii maghiare, a declarat politicianul de la Budapesta.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img